Slide
Slide

Атина. На фона на колапса на пътуванията заради разпространението на коронавируса по света Гърция въведе антикризисна мярка за туризма, даваща възможност на фирмите в сектора да издават ваучер за друго пътуване вместо възстановяване на средства за провалени почивки за срок от 18 месеца. За разлика от други европейски държави, които предприеха подобни стъпки само за туроператорите, Атина реши да приложи опцията още за хотели, авиокомпании и фериботни линии.

Новото решение ще засегне вероятно и хиляди резервации на български туристи, доколкото според данните на Националния статистически институт Гърция е най-посещаваната дестинация в чужбина.

В гръцкия държавен вестник беше публикувано постановление, което дава право местните компании от туристическата индустрия да издават ваучери за пътуване на стойността на депозираните суми за почивки в страната, които обаче не могат да се реализират заради кризата с коронавируса, съобщава онлайн изданието “Български новини”. Въпросният ваучер ще важи 18 месеца, през които клиентът може да направи ново пътуване. В случай че такова не бъде осъществено, то тогава той ще има право да си възстанови парите. В момента според европейските правила туроператорите трябва да възстановят в двуседмичен срок предплатените пари за нереализирани почивки на клиентите. Това обаче се оказа сериозен проблем за бранша, доколкото туристическите агенции също са предплатили услуги в хотели, авиокомпании и други партньори, но те нямат законово задължение да върнат депозитите в такъв кратък срок.

Сега, според приетите правила в Гърция, възможността за издаване на 18-месечен ваучер ще важи не само за туроператорите, но и за хотелите, авиокомпаниите и фериботните линии, съобщава специализираното издание Greek Travel Pages.

За резервации в туристически агенции и хотели 18-месечният ваучер ще важи за всички анулирани пътувания от клиенти с каквото и да е гражданство в периода между 25 февруари и 30 септември. Въведените правила изискват туристическата агенция или хотелът да уведоми в едномесечен срок клиента, поискал да отмени резервация, че ще му издаде ваучер. Ако този срок не бъде спазен, фирмата се задължава да възстанови парите. Ваучерът трябва да бъде равен на сумата, която е била предплатена, а туроператорът или хотелиерът трябва да предложи варианти за друго пътуване.

Авиокомпаниите и фериботните дружества също имат право да издават ваучери за предплатената сума за анулирани пътувания в периода между 25 февруари и 30 септември, като клиентът има право да избере в 18-месечния срок да осъществи друго пътуване до всяка дестинация от мрежата на дружеството на стойността на ваучера.

Ако общата стойност на избраната от клиента нова услуга е по-малка от стойността на издадения ваучер, клиентът ще има право да получи нов ваучер за оставащите пари или пък да си ги възстанови, когато 18-месечният период изтече, предвиждат приетите правила. В случай че се спре на по-скъпо пътуване, то той може да използва сумата от ваучера и да доплати разликата.

Очаквайте най-новите, най-актуалните, най-атрактивните предложения за ваканция в България през 2020 година.

Онлайн туристическото изложение „Резервирай в България“ ще се проведе в сайта bgtourism.bg и във фейсбук страницата facebook.com/bgtourism.bg на 8, 9 и 10 май 2020 г.

Участниците в първото издание ни дават самочувствието да предложим най-добрите оферти и дестинации за безопасна почивка в България!

#ОстанетеСиВкъщи и „ИзберетеВаканциявБългария

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията