Одрин, снимка Денислав Алексиев

Одрин. По данни на турското министерство на културата и туризма над 500 хиляди души, главно от България и Гърция, са посетили град Одрин от началото на 2022 г. за шопинг-туризъм през уикендите, съобщава БТА.
По този показател Одрин се нарежда на второ място след Истанбул по посещенията на чуждестранни туристи. Но в Одрин превес имат туристите от България, които съставляват 95 на сто от посещенията.

Снимки Денислав Алексиев

През последния месец /март-б.а/ се е увеличил и туристическият поток от Сърбия, Северна Македония, Румъния и Хърватия.
Бахри Динар, председател на “Асоциацията за насърчаване на развитието на Одрин и защита на местния деликатес „тава джигери“ /пържен дроб/”, посочи, че броят на българските туристи, които посещават Одрин през уикендите, надхвърля в пъти населението на 150-хилядния град.
“В петъчните дни на всяка седмица от ранна утрин улиците, пазарите, заведенията на Одрин се препълват главно с туристи от България, казва той.

Благодарение на комшиите от България и Гърция търговията в нашия град процъфтява, защото те не само пазаруват всичко – от „а“ до „я“ както се казва, но и отсядат в хотелите, посещават ресторантите, заведенията. Много сме доволни. Ние от своя страна правим всичко възможно, за да останат доволни и да дойдат пак. Обслужващият персонал в много от заведенията и магазините знае български, менютата са написани на турски, български и гръцки език”, посочва Динар.

По думите му през настоящия месец април очакват още повече туристи от България, които да прекарат и великденските празници в града, където има и две български църкви. Специално за БТА – Нахиде Дениз

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA