Slide
Slide

Брюксел. Европейската комисия предлага срокът на действие на цифровия COVID сертификат на ЕС да бъде удължен с една година — до 30 юни 2023 г. Удължаването на действието на регламента ще гарантира, че пътуващите могат да продължат да използват цифров COVID сертификат на ЕС при пътуване в ЕС, когато държавите членки поддържат определени мерки в областта на общественото здраве. Комисията приема предложението днес, за да гарантира, че Европейският парламент и Съветът могат да приключат законодателната процедура навреме преди изтичането на срока на действие на настоящия регламент.

В допълнение към удължаването на срока на действие на Регламента за цифровия COVID сертификат на ЕС до юни 2023 г. Комисията предлага и някои изменения:

·       Включване на висококачествени лабораторни антигенни тестове сред видовете тестове, за които може да бъде издаден сертификат за направен тест. Целта е да се разшири обхватът на видовете диагностични тестове във време, когато има голямо търсене на тестове за COVID-19.

·       Гарантиране, че сертификатите за ваксинация съдържат правилния общ брой дози, прилагани в която и да е държава членка, а не само в държавата членка, издаваща сертификата. Целта е да се отговори на практическите опасения, изразени от гражданите във връзка със сертификатите, показващи неправилен брой дози, когато получават дози ваксини в различни държави членки.

·       Да се предвиди, че удостоверения могат да се издават на лица, участващи в клинични изпитвания на ваксини срещу COVID-19. След това цифровият COVID сертификат на ЕС, издаден на участниците в изпитването, може да бъде приет от други държави членки. Тази мярка има за цел да насърчи непрекъснатото разработване и проучване на ваксините срещу COVID-19.

Повече информация ще намерите в документа тук.

Сподели публикацията