Slide
Slide

Здравейте, мечтатели!

Надявам се разходката из Сидни в предишния епизод да Ви е харесала или била поне малко приятна, макар и виртуална. Време е да стегнем куфара за ново приключение. За предпочитане са още летните дрехи, бански, а ако имате и плавници, е само във Ваш плюс. Шалчетата за дамите са вървежни също.

Затягаме коланите, защото ни предстои чартър до Хургада.

Ако все пак има някои от Вас, които се чудят защо Египет, веднага отговарям. Пирамидите, които са най-старият запазен паметник от 7-те антични чудеса на света – сфинксът, фараоните, гробниците, река Нил, пустинята Сахара. Важно е да се отбележи, че Египет отмени визите за всички туристи, които пристигат в курортите Хургада и Шарм Ел Шейх до април 2021 г.

Толкова много география и история на едно място.

Напомня ми за 5 клас. Споменът е бегъл, но любопитството огромно. Нека да си припомним, полюбопитстваме и разходим заедно. Какво ще кажете?

Героите в нашата история този път не са мои колеги. Всъщност са, но от предишната ми работа, която сега ще ви разкрия. Тъй като това е вече петата ни среща и опознаването върви добре може да си станем по-интимни. Работил съм 6 летни сезона на тогава любимия за мен Слънчак като аниматор. Беше доста яко, а и лудо. Та тези мои бивши колеги са едни от най – добрите ми приятели и до днес. Представям ви С. И. Н. Г. (синг) – инициалите на малките ни имена. Г-то вече знаете, другите са още под прикритие.
След един успешен сезон на слънчевия бряг тези герои, вече част от мениджмънта, решават да отпочинат в Египет. Заслуга затова има и собственикът на анимационната фирма. Препоръчва ни място, на което той е бил. Макади бей. Разположен е на 30 км от Хургада и има добри предпоставки за почивка. След интензивен сезон се търси този вид туризъм, където най-интересната атракция е най-близко разположеният инклузивен бар. Да ама те аниматори.. то им идва да стават, танцуват, обиколят целия Египет и после пак да мрънкат за почивка.

Първият ми полет със самолет. Чувствах се – както по изобразително изкуство. Оцапан. А кой да предположи, че днес ще имам над 7 000 летателни часа във въздуха. Животът е странно нещо. От плахото аниматорче, през гордият стюарт, до нахакания пътуващ репортер сега. Нахакан, защото вече си имаме Лудият репортер, който впрочем е симпатяга.

Минаха тези 3 часа на дискомфорт. Време е софийската шуба да поспи 1 седмица на дъното на куфара. Намираме си бусчето за Макади бей и шофьорът чака сигнал от представител на компанията за старт на пътешествието. Внезапно обаче български сънародник от нашия полет дава сигнала вместо поставеното лице. Понеже му е трудно на нашенеца да говори чужд език, то той прави жест с ръката.

Жестът красноречиво обозначава как самолета се засилва на пистата и хвръква нагоре. За по-силен ефект има и звуков сигнал подобен на футболен мач. За да е по убедителен в края на ръката за перка на самолета държи 1$. Не му се получи много, но на нас ни беше интересно. Бай Ганьо не е случаен герой. Пътешествието вече беше на ниво. За радост или съжаление този господин не беше в нашия ризорт.

Посрещнаха ни с голф колички. Настаниха ни във вилата, а прави впечатление, че не е като на Слънчака. Пак сме на 30 км от големия град, ама няма хотел до хотел, явно бетонът е по – скъп тук. Чувстваме се сред природа. Имам предвид пустиня. Разузнаваме хотела и имаме брифинг от туроператора на следващата сутрин.

Време е Баце да си понанка (без допълнителните екстри в чекмеджето). Сънени, но точни като швейцарец получаваме информация на сутринта за възможните екскурзии и какво включват те. Важно е да се отбележи, че когато бяхме в Египет имаше размирици и не беше много безопасно да се ходи в Кайро.

Дори бяхме обещали на родителите си, че няма да ходим там. Да, ама не! Дори и те го знаеха или поне подозираха. Беше ми мечта да ги видя тези пирамиди и това ме правеше по-смел, а и по-глупав. Много често вървят ръка за ръка. Резервирахме си разходка и гмуркане в Червено море, Пирамидите, а някой от нас и Луксор. За другите 3 дена резервациите бяха на бара. Имаше баланс, в който се крие ключът на успеха.

За загрявка първо решихме разходка с яхта, а и да се топнем в Червено море. Като аниматори бързо организирахме най – атрактивен скок. След няколко минути всички скачаха от тавана на яхтата. Някои сигурно още помнят водните шамари, а други ги хвана морската болест.

Гмуркахме се из коралите и станахме свидетели на морски таралежи, различни по шарка рибки и много приятната топло – солена вода. Не става за пиене. Не се опитвайте. Отношението на екипажа беше много приятелско и веднага се сприятелихме. От плажните ни кърпи ни направиха различни шапки. Не бях срещал подобно изкуство досега. С две думи заслужиха си бакшиша момчетата.

Тръгваме за Кайро през нощта. Предстоят ни около 6 часа в посока. На първата седалка е войник с калашник в ръцете си. Казах ви, че бяхме по време на размириците и явно с цел безопасност на групата имахме часови. Направи ми впечатление, че пътят беше доста гладък, а пътуването меко. Не се шегувам асфалтът миришеше на ново за разлика от Кайро. Относно столицата ма-ле-ле…, пълна драма. Един от най – населените градове в света с около 20 млн. души.

При навлизане прави впечатление, че много сгради нямат покриви.

Обясниха ни, че това е с цел избягване на данъци тъй като сградата се води незавършена, а валежи почти няма. Не видях нито един светофар, никой не спазва платната, всеки бибитка, хората слизат от автобусите посредата на пътя, каруци с магарета, коли, пешеходци бродят в пълен хаос. Но се разбираха по някакъв странен за описания начин. Получаваше им се някак си.

Пред Гиза сме, виждаме в далечината Хеопсовата пирамида, която е най-известната и голяма пирамида в света.

Благодарен съм. Обхождаме всичко и отвсякъде, снимаме, скачаме, катерим се.

Местни се опитват да ни продадат всичко възможно.

Първо ти казват, че е безплатно, а после са ти сянка и искат пари. Но ние не сме там за материалното. Ние сме за приключението. Качваме се на камила.

Снимаме се на ръба на пирамидата. Прекрасно е. И сфинксът е там. Този легнал лъв с глава на човек е част от историята на старото египетско царство до гръцката митология.

Пътят беше дълъг, но си заслужаваше. Любопитството е задоволено. Докоснахме се до част от историята. Направете го и вие, когато можете. Хапваме в местно ресторантче, водят ни в мола за сувенири. Купихме парфюми за майките си. Определено са доста силни и трайни, но също така и мазни.

Маркетинговият трик проработи, а майките са щастливи.

Минахме през исторически музей и известна джамия. Обогатихме се още малко преди да припаднем в автобуса за следващите 6 часа отново.
Екскурзията в Луксор я пропуснах, защото се чувствах изморен, а и защото се надуших с едно руско девойче. Не го правете и Вие. Имам предвид да пропуснете храмът в Луксор. За другото Ви подкрепям.


Две думи и за Макади бей. Доста приятен хотел с анимация, която включваше и професионални вечерни шоа. Около 4-5 различни ресторанта с различна кухня.

Храната в Египет не е много люта. Представлява съчетание между средния изток и средиземноморието.

В хотела не видях нито една жена да работи.

Целият персонал беше от мъже, което ми се стори доста странно.
Имайте едно на ум, че Египет е мюсюлманска държава и спазвайте културата. Носенето на шалчета би било признак на уважение за дамите.

Съвет: Очаква се да се дават бакшиши. За почти всичко. По този начин те могат да допринесат към семейния бюджет тъй като голяма част от заплатите им са на ръба на бедността. Може да си обмените повече банкноти по 1-5 $ или ако ви е по-удобно в местна валута, но не бъдете стиснати на дребно.

Георги Георгиев

„Пътуване между редовете“ с Георги Георгиев: Епизод 4 – Сидни

„Пътуване между редовете“ с Георги Георгиев: Епизод 3 – Йоханесбург (ЮАР)

„Пътуване между редовете“ с Георги Георгиев: Епизод 2 – Лос Анджелис

„Пътуване между редовете“ с Георги Георгиев: Епизод 1 – Заливът Мая Бей

Всеки петък ще пътуваме между редовете и ще преоткриваме света заедно чрез bgtourism.bg.

Харесайте страницата Travel adventures във фейсбук, където ще имате възможност да разглеждате повече снимки и видеа на Георги Георгиев от различни точки на света – тук

Следвайте ни и в Instagram

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията