Slide
Slide

София. Туроператори, туристически агенти и екскурзоводи, членове на обединение „Бъдеще за туризма“, отново ще протестират пред Министерски съвет на 04.08.2020 г. от 11:00 ч.

Тогава изтича едноседмичният срок за изпълнение на техните искания, едно от които бе среща с министър-председателя Бойко Борисов. Настояваме за спешна среща с премиера за изясняване на икономическата обстановка и за набелязване на мерки за предотвратяване на масовите фалити на туроператорите, заявиха от обединението пред БНР.

Пакетът от искания, с който бе запознат министърът на туризма Марияна Николова миналия вторник, включва още: финансово оздравяване на сектора и разработване на спешен кризисен план за подпомагане на туроператори, туристически агенти и екскурзоводи; незабавно прилагане на грантови схеми и социални инвестиции под формата на безусловна безвъзмездна помощ за най-засегнатите сегменти – туроператори, които осъществяват изходящ туризъм. Тяхната дейност бе спряна на 13.03.2020 г.; разработване на програми за запазване и стимулиране на заетостта в сектора чрез обучение и преквалификация по линията на европейските програми.

Първият протест на заетите в туризма бе на 28.07.2020 г. Техни представители бяха приети от министър Николова, която им обеща подкрепата си, в т.ч. и за съдействие в осигуряването на ликвидни средства за фирмите в сектора. Искането още същия ден бе внесено във финансовото министерство. Последваха срещи с представители на Министерството на труда и социалната политика.

Предлаганите от екипа на министър Сачева мерки за стимулиране на заетостта обаче са неприложими за запазването на квалифицирания и специфичен персонал, зает в туроператорската, турагентска и екскурзоводска дейност.

Настояваме за ангажираността към проблемите на сектора от страна на кабинета и насрочването на среща с министър-председателя Бойко Борисов, обобщават от обединение „Бъдеще за туризма“.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията