Slide
Slide

Белград. Сърби заминават на „почивка“ в Гърция, за да си направят там зимнината – правят сладко от кайсии и айвар. Туристическите агенции се виждат в чудо в началото и в края на сезона, защото тогава почивките са най-евтини и туристите от Сърбия се втурват към Гърция, съобщава „Български новини“, позовавайки се на сръбския „Блиц“.

Неотдавна „Вечерне новости“ писа, че някои от агенциите е трябвало още след първите две пътувания до Халкидики да сменят гумите на автобусите. Причината е, че някои от туристите носят по четири куфара, пълни с храна, а в апартамента си правят сладко от кайсии и айвар.

В цялата система участват и македонските продавачи на суровини за зимнина, които чакат с чувалите чушки.

Следващите гости в този апартамент не могат да проветрят стаите и с право се оплакват в агенциите.

Така и тази, както и всяка друга година, отново се пише за „доматените туристи“ от Сърбия, които оставят абсолютен хаос след себе си.

Определението за доматен турист, пише „Блиц“, е известна – това е туристът, който тръгва към морето с пълни хладилни чанти с месо, салати, сарми, зеленчуци, плодове и дори и солети. Оказва се обаче, че тази дефиниция изобщо не е вярна!

„Доматените туристи са най-големият кошмар и за гърците, и за нас, туристическите агенти. Казват им така поради факта, че огромен брой хора без никакъв срам тръгват на път с чували с чушки и домати и то специално, за да си прави зимнината“, разкрива сръбкиня, която е туристически агент.

Запитана за мотива за тези чували със зеленчуци, тя обяснява, че ставало дума за… икономия. Така, обяснява тя, използват тока в апартамента в Гърция, а не вкъщи! Септември е тяхното време.

Сподели публикацията