Slide
Slide

Атина. Гръцкият туризъм разчита в голяма степен на шест пазара за посетители и приходи. Пет от 13-те региона на страната представляват над 80% от посещенията, според данните за 2018 г., събрани и обработени от Института на Гръцката конфедерация по туризъм (INSETE).

Проучването, което се основава на данни на гръцката централна банка и представено в четвъртък, показа, че туристическите посещения в Гърция миналата година са достигнали 34,83 млн., което представлява годишно увеличение от 12,3%, отбелязва гръцкия в. Kathimerini.

Постъпленията от пътувания отчитат малко по-умерено увеличение от 10,2% на годишна база до 15,65 млрд. евро, докато броят на нощувките в Гърция на туристи през 2018 г. достигна 227 млн., което е увеличение с 8,2% спрямо 2017 г.

Разходите за посещение са средно 449 евро, средният разход за една нощувка възлиза на 69 евро, а средната продължителност на престоя в Гърция на посетител е просто скромната цяла седмица.

Данните обаче разкриват също колко зависим е гръцкият туризъм от основните му пазари, а именно Германия, Великобритания, САЩ, Франция, Италия и Русия; тези шест страни представляват 41,5% от посетителите, 49,7% от нощувките в Гърция и 52,2% от пътуванията.

Германия изглежда е основният стълб на гръцкия туризъм, тъй като приходите от пътуване от германци възлизат на почти 3 млрд. евро или 16% от сумата за годината, докато германците също представляват 13,2% от нощувките (42,5 млн.) и 18,2% от посетителите (4,3 млн.), като оглавява и трите статистически категории.

Обединеното кралство се класира на второ място по приходи и нощувки и на трето място по брой посетители: Проучването INSETE потвърди спада от британския пазар, което доведе до 2% по-малко посетители от 2017 г., 6,2% по-малко при приемане и 6,2% по-малко нощувки.

1,09 милиона американски посетители превърнаха страната си на осмия по големина пазар по посещения, но те бяха трети по разходи с над 1 милиард евро и пети по нощувки (11,6 милиона).

Междувременно бившият заместник-министър на туризма Ангела Гереку беше в четвъртък назначен за председател на Гръцката национална туристическа организация. Expert.bg

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA