Димитър Попов, стоп кадър БНТ
Slide
Slide

София. “Невъзможно е да се подготвим за пътуване, щом правилата се променят ден за ден. Обикновено при някакви забрани или въвеждане на изискване като PCR тест се дават няколко дни толеранс, за да могат хората да се подготвят. Нашето задължение като туроператори е веднага да предадем получената информация на клиента, да не я бавим, защото понякога може да е фатално. В конкретния случай туроператорът е имал право да качи пътниците, защото в момента на тръгване не е имало такова изискване”, коментира случая в “Денят започва” по БНТ Димитър Попов – председател на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти.

Думите му са коментар на казус, при който българи, пътуващи с автобус към Франция, трябваше да се върнат у нас. По време на пътуването им Франция въвежда изискването за отрицателен PCR тест за коронавирус при влизане в страната от държави-членки на ЕС.

Нова заповед: 10-дневната карантина на влизащите в страната български граждани може да бъде отменена след предоставяне на отрицателен резултат от PCR-тест, извършен до 24 часа след влизането у нас

Много е важно да има някаква предвидимост, такава обаче в България няма, отбеляза Попов.

“Вторият много голям проблем, за който въобще не се говори, е, че налагането на някакви мерки е за времеви период от максимум три седмици. Така е в цяла Европа. При нас какво се случва?! Министерство на здравеопазването казва PCR тестове до 30 април. С такова послание означава, че няма да има туристи до 30 април, Великден остава без туристи”, обясни Попов.

„България Еър“ пуска редовни полети до над 10 нови дестинации в Европа и Азия от пролетта

Според него, щом се налагат такива ограничения, веднага трябва да се обявяват и мерките, с които ще бъде компенсиран туристическият бранш за загубите, които ще понесе.

“В Банско имаше някаква надежда, защото се пълнеше до миналата седмица с румънци и сърби, които можеха да дойдат свободно. Сега има масови анулации заради въвеждането на PCR теста”, отбеляза той и уточни, че опашките за лифта в зимния ни курорт стават единствено през почивните дни.

Министерството на туризма открива информационен телефон във връзка с текущите схеми за финансиране на туроператорите и туристическите агенти

По думите му всички резервации вече са в последната минута и е невъзможно е да се работи в тези условия.

“Нашите проблеми ще започнат след 15 март, защото мерките продължават да се бавят, парите все още не са стигнали до бранша”, обобщи Попов.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията