Добрич. Процесът по изтичане на медици в чужбина продължи и през отиващата си 2018 година. Броят на напускащите лекари обаче намалява.
Справка на Лекарския съю показва, че през последните години намалява броят на лекарите, които искат заявление за добра медицинска практика – документ, който е необходим за работа в чужбина. Така, през 2018 г. те са 384, а през 2015 г. например – 524.
У нас не липсват и специалисти от чужбина. Сред тях е и д-р Шерифатд Аканби от Нигерия. Избрала е да специализира в добричката болница.

Шерифатд завършва медицина през 1998 г. във Варна, после се връща на работа в родината си. Наскоро отново пристига в България, за да специализира детски болести.
„В никакъв случай няма да остана в България, ще се прибера у нас. Защото първо аз съм по държавна поръчка, вземам стипендия от държавата. Аз съм на техни разноски и трябва да се върна. А и ние в Нигерия сме 200 милиона по население и трябва да ги лекуваме тези деца”, казва Шерифатд.
От ръководството на болницата разчитат новозавършилите медицина във Варна да изберат да специализират именно там.
В опит да бъдат привлечени и задържани млади лекари и медицински специалисти община Добрич подпомага финансово битовите им нужди – такси за детски градини и ясли, наем на общинско жилище и пътни разходи.
„При нас също хората се бунтуват за по-високи заплати, дори имаше преди няколко месеца стачка. Примерно като един специалист около 2500 до 3000 долара вземат. Но е добре. Аз мисля, че държавата трябва да направи така, че лекарите да бъдат доволни”, споделя Шерифатд.
И през следващата година в добричката болница се чакат специализанти, които се надяват да останат на работа.
Една от големите вълни на заминаващи лекари беше при присъединяването ни към Европейския съюз. Сега много от лекарите, които искат удостоверение за добра медицинска практика, работят и в чужбина, и у нас. bTV

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!