Slide
Slide

В днешния епизод ще се разходим до Малдивите, но преди това се замислете за няколко секунди какво представляват те във вашето съзнание, а аз малко по надолу в “Пътешествие между редовете” ще ви разкрия и моята гледна точка. Избрах този подход за начало, защото Малдивите за мен имаха различна представа преди да ги посетя.

Мечта, утопия, рай, съвършенство, лукс, сватбено пътешествие? Може би от всичко това по малко, но и не само. Малдивите са островна държава в Индийския океан, която е съставена от повече от 1 100 атоли (малки коралови острови) с най-висока точка малко над 2 метра над морското равнище.

Започваме разнищването им от самото снижаване и захождане на самолета за кацане, защото пътешествието започва точно в този момент. Аз като човек прекарал хиляди часове във въздуха не обичам да сядам до прозореца, но

на полет до Малдивите това е задължително.

Ще станете свидетели на част от тези многобройни атоли, приличащи на гигантски тюркоазени медузи. На един от полетите забелязах, че има доста българи и ми стана много приятно. Не се случва често затова отидох да се запознаем по нашенски и се опитах да им обърна повече внимание.

Подготвих ги за предстоящите медузи и всички се залепиха до прозорците като малки деца. Дори имаше момент, в който самолета трябва да е обезопасен и готов за кацане, а децата не могат да се отделят от гледката.

При напускане на самолета усещах, че уважението беше взаимно, а усмивките подобаващи за едно хубаво приключение. Да, но не точно. Когато разбрах, че ще ходят на местен остров Маафуши, на който съм бил и аз на почивка и ми стана малко тъжно, че няма да видят истинската магия на Малдивите.

Тук е време да разграничим двете възможни ситуации, в които може да попаднете. Първата е да отидете на местен остров (първата грешка, която и аз направих веднъж). Цената безспорно е много по-примамлива, но с извинение това не са Малдивите.

Няма ги брашнените плажове под звуците на заливащите ги вълни, приятната музика, идваща от плажния бар и прозрачната кристалночиста вода. За да се докоснете до тези ризорти ще трябва да платите за дневни екскурзии до тези частни острови средно по 100-150$.

Да, те може да включват ол-инклузив бар, инфинити басейни, водни спортове, обяд, но вие сте там за няколко часа. Нещо, което е важно да се спомене е, че малдивяните са мюсюлмани. Когато сте на местен остров или в столицата Мале трябва да се съобразявате с културата, която е по консервативна и бикините не са приемлива опция, да не говорим за по екстремните любители на тена.

Има определени бикини плажове за туристите. На местните острови няма и алкохол. За столицата Мале ще отделя само една дума – ц*****я. Ако местен остров не е добра опция, то Мале е огромно НЕ.

Сега ще ви разкажа за опция номер две – ризорт. Ако предпочитате да усетите духа на Малдивите и сте склонни да платите малко повече, сами си планирайте пътешествието. Препоръчвам ви да задълбаете малко в чичко гугъл и да пишете директно до официалните сайтове на различни острови.

Така попаднах на много добра оферта, която ме направи много щастлив. Бил съм няколко пъти на лейовър, на дневни екскурзии до 5-звездни ризорти като Парадайс, Клуб Мед, Сентара, Адаран Ваду и други, но този път беше специално, беше с моите родители.

Беше моят начин да им се отблагодаря – за всяка една грижа и любов, с която са ме дарили.

Уважавайте родителите си и им казвайте, че ги обичате. Сега е удобен момент, ДА!

Островът беше оборудван с тенис на корт, бадминтон, тенис на маса, билярд, фитнес и т.н. Всяка вечер имаше хранене на акули и скатове, да не забравим, че за доброто настроение имаше и анимация. Едната вечер се организира състезание с малки рачета рапани и отборът на Travel Adventures се класира за финала, където претърпя поражение.

Времето на Малдивите често може да се промени буквално за секунди. От хубав слънчев ден до буря и отново да изгрее слънце в рамките на 5-10 минути без да имате време да се адаптирате, а понякога дори да осъзнаете какво се е случило. Слънцето е много силно и може да изгорите за 15 минути без слънцезащитни кремове, но ще ви компенсира със спиращи дъха залези, които ще платят сметката, включително и бакшиша.

Често ще сте свидетели на бебета акули, които не са декоративни, но са също толкова безобидни. В началото може да подейства като лек шок, но ви уверявам, че ще свикнете до такава степен, че ще ги гоните за снимки, които да отразите мигновено в клюкарника и другите социални мрежи.

В заключение Малдивите могат да бъдат истински рай, но могат и да бъдат разочарование. Почивка от 5 дни е напълно достатъчна, може и до максимум 7 дни. След това колкото и да не ви се вярва става скучно. Определено е дестинация за двойка влюбени, където основното действие се случва между чаршафите….

Съвет: Определено препоръчвам ризорт на частен остров, където ще усетите магията на Малдивите. Не ви говоря за надценените къщички във вода, а за бунгала и вили. Най-скъпата част от пътешествието би била трансфера от летището до самия остров, който в повечето случаи включва лодка + хидроплан (малък самолет, който каца и излита от вода). В този ред на мисли Ви съветвам да си изберете близък до столицата ризорт, където трансферът е само с лодка и по този начин ще изравните малко сметката в тефтера. Следващият епизод очаквайте на 15 декември.

Георги Георгиев

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията