Slide
Slide

Дубай. Завърши едно от най-бляскавите и впечатляващи световни събития – „Експо 2020 Дубай“. България бе представена чрез своите иновации, традиции и принос към световната история. Ето какво споделят организаторите на събитията – част от представянето на България, през последните 6 месеца.

ОБЗОР

Със съдействието на регионалния клон на УНИЦЕФ в София, България, показахме символите на нематериалното културно наследство.

На специални събития по повод Деня на България на „Експо 2020 Дубай“ организирахме фолклорен концерт на „Тригайда“ и в две поредни вечери – спектакли на „диамантените“ момичетата от Националния отбор по художествена гимнастика.

За традиционния празник баба Марта подарихме на посетителите мартенички и им разказахме за този древен обичай.

БИЗНЕС КАЛЕНДАР

Няколко бизнес конференции и други публични събития се проведоха в рамките на българското участие на „Експо 2020 Дубай“.

Първото от тях беше посветено на приноса на България към космическата наука. Събитието беше посетено от бизнес делегация от Дубай, представители на индийски концерни, учени от университета в Абу Даби, както и от европейската, канадската и ОАЕ космически агенции.

Атракция за туристите, посетили българския павилион, беше представената българска космическа храна.

Втората конференция „Градовете на бъдещето“ се проведе в рамките на тематична седмица, посветена на урбанизацията.

Проблемите на екологията и кръговата икономика бяха тема на третата конференция, организирана от българския павилион. Бяха представени нови методи и начини за намаляване на отпадъците, иновативните продукти и нови разработки в частния сектор.

Експо 2020: Албена – най-зеленият морски оазис на България, се представи в Дубай

В бизнес седмицата „Знание и учение“ беше проведен бизнес форум, посветен на дигитализацията на образователната система и връзката между европейското образование и социални медии.

Бяха представени също български постижения в областта на роботиката и автоматизацията, развитието на технологичното образование, както и нуждата от развитие на хардуерни инкубатори, финансирани от бизнеса.

В началото на 2022 г. бизнес форум, посветен на балнеологията в България, събра туристически експерти, хотелиери и представители на технологичния сектор с приложение в туризма.

Експо 2020: В Дубай се впечатлиха от СПА възможностите на България

На форума беше представена и уникалната дигитална платформа за хотели TouchMenu, чиито алгоритми анализират поведението на потребителите и осигуряват последващ анализ на процесите при резервации.

Иновации и технологии бяха акценти и на следващите събития: „Киберсигурност срещу изкуствен интелект“,   изкуственият интелект и приложението му при анализа на спортните резултати, както и изкуствен интелект, който сам представи услуга за обслужване на клиенти, предлагана от българска компания.

Откриват прилика между логото на „Експо 2020 Дубай“ и българското златно съкровище

Навръх Националния празник 3 март поканихме трима млади и успели българи – певицата VICTORIA, младият програмист Радостин Чолаков и екологът Християн Христов в ролята им на „млади посланици“, тъй като всеки един от тях е пример за своите връстници с таланта, уменията и каузите, които подкрепя.

Едно от последните събития, с акцент върху образованието, беше Пленарна сесия в рамките на 15-ия международен пътуващ семинар на Унибит в Дубай, на която домакин беше българският павилион.

Последното бизнес събитие беше посветено на опазването на водните ресурси. В него участваха Община Силистра и Института за анализи и прогнози в туризма.

АРТ СЪБИТИЯ

На посетителите от цял свят предложихме частица от нашето изкуство в богата културна програма всяка вечер в павилиона и на откритите сцени на изложението. Инструменталисти, индивидуални изпълнители и групи представиха разнообразните си таланти. Сред тях бяха както млади и обещаващи музиканти, така и утвърдени имена в световното изкуство.

„Експо 2020“ в Дубай: Иновативен бизнес, принцеси, шампиони, музика и фотография – през ноември в българския павилион

Българският фолклор беше в центъра на културния календар на българския павилион на „Експо 2020 Дубай“. Сред изпълнителите, които радваха публиката, бяха: гайдарят Радостин Русев, тамбуристът Ивелин Божанов, Стела Петрова с изпълнения на контрабас, гайдарят Мартин Лямов, Радослав Илиев – гъдулка, няколко български певици: Цонка Димитрова, Гайтанка Минковска, Румяна Филкова, Лина Мачева, Юлия Гатдерова.

Новият брой на списанието на Bgtourism.bg е на световното изложение „Експо 2020“ в Дубай

Младият кавалджия Георги Добрев изнесе невероятен концерт пред публиката на световното изложение на Sea stage, а гайдарят Радостин Русев свири пред павилиона на Люксембург по тяхна покана.

Вероятно най-вълнуващо, макар и кратко, беше гостуването на целия състав на Танцов Колектив „Vangeloff“. Танцьорите направиха не само невероятно шоу, но и успяха да включат в танците си публиката, която му се наслади.

На „Експо 2020 Дубай“ България се представи и с таланта на класически изпълнители – утвърдени имена и млади таланти.

Виртуозният световно известен пианист Георги Черкин изнесе концерти в българския павилион.

Гостува и един от най-известните професионални саксофонисти и тромпетисти в България Кирил Македонски. В една от вечерите той направи музикално пътешествие по улиците на Експо Дубай.

Младите музиканти от Пловдив Александър и Виктор Вичеви, все още ученици в НУМТИ „Добрин Петков”, получиха шанс да покажат своя талант пред международна публика, включително и на голяма сцена по повод две юбилейни събития.

Мандолинен квинтет „София“ също изнесе концерт на голяма сцена по време на „Експо 2020 Дубай“. В този състав музикантите са поканени от китариста на рок–група Б.Т.Р. Славчо Николов.

ВИП ГОСТИ

Сред ВИП гостите, които посетиха българския павилион, беше Негово превъзходителство държавният министър на ОАЕ шейх Шакбут бин Нахайян.

Министърът на външните работи и международното сътрудничество на ОАЕ Шейх Абдула бин Зайед Ал Нахаян посети българския павилион и се срещна със заместник директора му Фарах Неме. Двамата обсъдиха въпроси, свързани със селското стопанство и туризма.

Друг ВИП гост беше г-н Хюсеин Ханбазаза, генерален комисар на павилиона на Кралство Саудитска Арабия. Той беше впечатлен от златното съкровище и показа интерес към българското розово масло.

Експо 2020: Силен рекламен ден за България на световното изложение в Дубай (обзор)

Делегация на Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Словашката република също посети българския павилион. Тя беше представлявана от Матей Худеч, генерален директор, Секция по европейски въпроси и външна координация, и Мартин Ковач, държавен секретар.

В последните дни на март гостува и Muhammad Al-Khraisheh, представител на U.S. Department of Agriculture и агроексперт в Посолството на САЩ.

Приятна изненада беше срещата на екипа на българския павилион с шеф Силвена Роу. Тя сподели своите позитивни впечатления от представянето на България на световното изложение и публикува видео от павилиона в своите профили в социалните мрежи.

Принцесите Хелена Олга Лидия Тамара Мария на Югославия и Таня де Бурбон-Пармска показаха интерес към златното съкровище и продуктите от българско розово масло, изложени в павилиона.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и нейни колеги от МВФ посетиха и разгледаха с интерес българската палата в деня преди церемонията по закриването на изложението. Заради голямата си ангажираност, свързана с участието си в Световната правителствена среща на върха, г-жа Георгиева не е разгледала „Експо 2020 Дубай“, но е намерила време, за да посети българския павилион.

Кристалина Георгиева посети българския павилион на експото в Дубай

Спортисти от Националния отбор по карате посетиха павилиона по време на своето участие в Световното първенство по карате в Дубай, на което българската олимпийска шампионка от Токио 2020 Ивет Горанова спечели брознов медал.

Диамантеният отбор предизвика фурор на експото в Дубай, TRIGAIDA очарова публиката

6 месеца по-късно българският павилион и павилионите на всички 192 участници в „Експо 2020 Дубай“ вече са в историята. Но останаха спомените на всички, които имаха шанса да посетят това уникално световно събитие.

Сподели публикацията