Лимасол, снимка Светослав Красимиров
Slide
Slide

Никозия. Хотелите в Кипър масово отварят врати до края на тази седмица, в готовност да приемат туристи през започналия от днешния национален празник на страната тридневен уикенд. От 1 април официално се открива и новият активен туристически сезон на острова, съобщи БНР.

Първи започват новия сезон хотелите, които са сключили споразумения с туроператори най-вече от Великобритания и Израел, съобщават от Кипърската хотелиерска асоциация.

Най-големият туристическия пазар за Кипър – британският, е и най-ранният и от него вече има голям интерес с резервации за хотелите в района на Пафос, на западния бряг на острова. Над 100 хотела в него ще заработят до края на тази седмица, по данни на местната Асоциация на хотелиерите.

От 16 април се подновяват полетите от Варна до Ларнака

По-засилен туристически трафик се очаква да започне през втората седмица на април, за празничните дни за католическия Великден.

Най-засегнат от загубата на руски и украински туристи заради войната в Украйна е курортният район на Агия Напа на югоизточното крайбрежие, който през последните години приема гости изключително от този пазар. Около 30% от хотелите в него се очаква изобщо да не отворят.

Повишените цени на електроенергията и различни хранителни стоки са още един утежняващ фактор за тазгодишния туристически сезон, посочват от Кипърската хотелиерска асоциация. Разходите на хотелиерите се увеличават с 40 – 50% спрямо миналата година, което оскъпява и предлагания туристически продукт

Сподели публикацията