Снимка Кристиан Иванов
Slide
Slide

Сапарева баня. Ремонтът на гейзера, символ и емблема на Сапарева баня, започва този уикенд, каза за БНР кметът на курортния град Калин Гелев. Трябва да се подменят аварирали в края на май тръби, които са на около 450 м. дълбочина до минералния извор със 103-градусовата вода.

Ремонтът на авариралото съоръжение се забави около пет месеца, докато бъде избрана фирма, която да извърши полагането на новите тръби на такава дълбочина и при 103 градуса на водата.

През това време атракцията на града – пулсиращият на всеки 20 секунди воден стълб на около 20 м височина, беше спряна, мястото е разкопано, наложи се разбиване на 50-сантиметрова бетонова плоча.

Общината е осигурила необходимите средства – около 120 хил. лева, а ремонтът трябва да приключи за около 20 дни.

Проблем е това, че от същия извод и извор се подава вода и за няколкото хотела и почивни бази, балнеокомплекси, къщи за гости.

За определени дни те ще ползват минерална вода от резервоари, каза кметът Калин Гелев.

„Пълним резервоарите колкото може и започваме ремонт. Ако не успеем до следващата събота и неделя, ще разчитаме на резервоарите да работят хотелите с наличните количества в резервоарите. Без минерална вода ние не можем да отопляваме и детски градини и училища.“

Сподели публикацията