Снимки Диана Михайлова
Slide
Slide

18 метра бряг изчезнаха в морето за последните 27 години. До преди 2-3 години туристите са се разхождали по брега, а сега няма земя, по която да вървят.

Каварна. Заливът, където се намира известната мидена ферма „Дълбока“ вече няма бряг, по който да се разхождат туристите и клиентите на заведението с морска кухня. Вълните на морето вече се блъскат в стените на характерните за района високи и бели скали, по които има растения. Голяма част от брега в красивия залив е изяден.

„Стопанисвам това място от 1992 година. Тогава имаше бряг, който беше широк 18 метра. Не плаж, а с камъчета, мидички, рапанчета… До преди 2-3 години хората имаше къде да се разхождат след заведението, но вече няма земя, по която да вървят“, сподели днес пред информационна агенция BGtourism.BG собственикът на заведнието мидената ферма „Дълбока“ Веселин Прокопиев. Той посочи, че подобна е ситуацията и над Калиакра, където вълните през последните години са погълнали бряг до Крапец.

Преди 20 години запознати споделят, че на това място туристически групи са пристигали с корабче, прехвърляли са се на лодки и са стигали до заведението. Тогава е имало широка ивица на брега.

Учените споделят, че погледнато в световен мащаб, рушенето на бреговете на наша територия е с много малка скорост. Най-критичните точки са крайбрежието в Добруджанския край и между Бургас и Поморие – там почвите са слаби, а теченията с висока скорост.

Намаляването на територията на страната е процес, който върви от много години. Причината – свлачищата по крайбрежието и разширяването на водата вследствие на глобалното затопляне.

Реално статистика се води от 1983-та година. От тогава до момента страната ни е намалила площта си с около 800 дка – средно по 25 декара всяка година. Средната скорост на брегова абразия е 8 сантиметра годишно за цялото крайбрежие. Което пък в момента на българска територия е дълго точно 412 км.

Сподели публикацията