Slide
Slide

Варна. „Спечелихме домакинството за най-голямото състезание през тази година в България – Олимпийската квалификация по волейбол. Вчера се взе решение тя да се проведе във Варна и за нас ще бъде огромна чест тази сериозна битка за класиране на олимпийските игри да я дадем именно тук пред варненска публика“ – новината обяви на пресконференция в морската ни столица спортният министър Красен Кралев. На срещата с медиите относно титлата Европейски град на спорта присъстваха още Кристиан Димитров – директор на Дирекция „Спорт“ в Община Варна, както и общинският съветник Мартин Байчев, който е председател на постоянната комисия  „Младежки дейности и спорт“.

Община Варна представи амбициозна програма за строителство на нова спортна инфраструктура. Отделени са над 14 милиона лева от общинския бюджет, с което морският град показва, че е достоен за титлата Европейски град на спорта.

#Варна – Европейски град на спорта 2019

Спортна Варна:

– 220 спортни клуба;

– 25 000 състезатели;

– Олимпийски, световни и европейски победители;

Варна е град с богата спортна история, дала на България и на света много елитни спортисти.

Днес спортът за високи постижения се развива в две направления: детско-юношески и елитен спорт. На територията на Община Варна състезателна дейност развиват около 220 спортни клуба, с приблизително 25 000 картотекирани състезатели.

Според наличната специализирана спортна база, с която разполага общината, 58 спортни клуба ползват съоръженията безвъзмездно. Община Варна материално подпомага елитни варненски спортисти, покрили условията за участие според съответната спортна федерация в състезания, даващи възможност за покриване на квоти за участие на Олимпийски игри, Световни, Европейски първенства и Младежки олимпийски игри. През 2018 година бяха подпомогнати 26 състезатели.

Основни приоритети:

Популяризиране на активния начин на живот и спорт за всички

Развитие на спортната инфраструктура във Варна

Международен спортен календар

Варна – привлекателна спортна дестинация

Основните приоритети, за които работи Община Варна за реализиране на титлата „Европейски град на спорта“, са популяризиране на активния начин на живот, развитие на спортните политики и спортната инфраструктура, създаване на интересен международен спортен календар с много събития, развитие на масовия спорт и създаването на спортна култура сред гражданите, налагането на Варна като атрактивна спортна дестинация.

Спортен календар:

Над 200 събития;

Над 60 международни състезания;

Спортният календар на Варна за 2019 г. е много амбициозен, подготвен в съответствие с изискванията на отделните федерации. Създаден е с цел да затвърди имиджа на Варна като атрактивна спортна дестинация – както за елитни професионални събития, така и за развитието на масовия спорт. За 2019 г. предвидените събития са над 200, от които повече от 60 са международни – световни и европейски първенства.

Предквалификации за Европейско първенство по футзал;

Европейска купа по тенис на корт за юноши до 16 г.;

Световни танцови квалификации за WORD DANCE MASTERS;

Международен Лекоатлетически маратон „Варна 2019“;

Волейболна лига на нациите;

Европейска купа по ветроходство клас „Лазер“;

Европейско първенство по хандбал за девойки;

Международна регата „Кор Кароли“;

Международен турнир по тенис на корт от календара на ITF и БФ Тенис;

Международна регата „Тол шипс“;

Световна купа по спортна гимнастика;

Това са част от международните събития, на които Варна ще бъде домакин. Започваме с предквалификациите за Европейското първенство по футзал. Срещите ще се играят от 29-и януари до 3-ти февруари в зала „Конгресна“ на ДКС-Варна.

От 1-ви до 3-ти февруари гр. Варна ще бъде домакин на мачовете от група „А“ на Европейската зимна купа по тенис на корт за юноши до 16 годишна възраст. Мачовете ще се играят в реновираната зала „Владислав“ на СК „Черно море“.

След тригодишни преговори на 16 и 17 март в ДКС ще се проведе една от дванадесетте световни танцови квалификации, даващи квота за участие в най-мащабния танцов шампионат на планетата „WORD DANCE MASTERS”.

На 12 май в град Варна за четвърта поредна година ще се проведе Международен Лекоатлетически маратон „Варна 2019“, което е едно от най-масовите спортни състезания за града.

След успешното домакинство на Световното първенство по волейбол за мъже тази година, Варна бе избрана за домакин и на срещи от волейболна лига на нациите, в периода 14-16 юни.

Европейско купа по ветроходство клас „Лазер“ в периода 14-16 юни. За втора поредна година бреговете на Варна приемат това значимо за ветроходния спорт събитие.

Европейско първенство по хандбал за девойки до 19 години ще се проведе на 12-21 юли.

Международна регата „Кор Кароли“ ще се проведе за 19 поредна година. Традиционно това се случва за празника на град Варна 15 август.

От 1 до 15 септември във Варна ще се проведе Международен турнир по тенис на корт от календара на ITF и БФ Тенис.

Очакваме да сме домакини за 4 – ти път на Международна регата „Тол шипс“ през септември. През изминалите 3 издания Варна се представи блестящо като домакин и високата оценка на организаторите от Sail Training International не закъсняха.

Пълният календар със събития ще бъде качен в сайта на Община Варна и на дирекция Спорт.

Спорт за всички

–Ученически, студентски, работнически състезания;

– Спорт за ветерани; Спорт за хора с увреждания;

– Социален туризъм; Водно спасяване

Спортният календар на Община Варна предвижда много и разнообразни събития за всички възрастови и социални групи. Това ни дава възможност да надграждаме традициите в тази сфера.

Ежегодно в ученическите състезания участват над 3000 ученици в спортовете футбол, баскетбол, волейбол, хандбал, тенис на маса, лека атлетика, шахмат и бадминтон. Децата са разделени в три възрастови групи 5-7 клас, 8-10 клас и 11-12 клас за момчета и момичета и за юноши и девойки.

Продължаваме с инициативата „Тренировъчен урок“, която дава възможност на професионални треньори да водят занятия по спорт в училищата, както и възможност за подбор на талантливи деца за активна спортна дейност.

За студентите – предстои Национална студентска универсиада в 15 вода спорт, с над 1200 участници.

През годините град Варна се утвърждава като домакин на едни от най-мащабните спортни прояви за ветерани. В тази връзка ще приемем 5 международни турнира – по тенис на маса, волейбол, баскетбол, ръгби, футбол и др.

Спортът за хора с увреждания е една от дейностите, в които Община Варна заслужено има постижения. Вниманието към хората в риск от изолация по здравословни причини е общинска политика, която внимателно се надгражда. Работим с 9 спортни клуба за хора с увреждания, а резултатите са известни – гордеем се с успехите на нашите параолимпийски шампиони. В тази връзка предстоят много събития, като Международен турнир по баскетбол в инвалидни колички с участието на 90 състезатели от 4 държави; Международен турнир по голбал за хора с увредено зрение с участието на 60 състезатели от 3 държави; Национален Параолимпийски турнир по 4 вида спорт и други.

Социалният туризъм включва активна работа с 6-те туристически дружества – организиране на туристически и колопоходи. Подборна информация – с дати и места на провеждане на всички събития, ще бъде публикувана в общинските сайтовете.

Водно спасяване. Националният турнир „Млад спасител“ за деца на възраст между 12 и 16 години. През август 2018 се проведе за седми пореден път с рекорден брой състезатели – 178 спортисти от 17 клуба и областни червенокръстки организации – от Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Русе, Сандански, Смолян, София и Ямбол. Състезанието спомага за формиране на интерес към професията на спасителя, както и за създаване на традиция при провеждане на състезания по водно спасяване за детските възрастови групи.

Развитие на общинската спортна инфраструктура:

Спортен комплекс във „Владиславово“;

Спортен комплекс във „Виница“;

Спортен комплекс на ул. „Студентска“;

Многофункционален спортен комплекс във „Владиславово“ ще бъде изграден на мястото на съществуващия нефункциониращ стадион. Имотът е с площ над 30 дка. Предвижда се изграждането на зала с 317 места за зрители, сцена за театрални изяви и зона за спорт на открито, която ще включва игрища за футбол, тенис кортове, баскетболни игрища, скейт парк, писта за крос, детска площадка, паркинг.

Спортният комплекс във Виница – ще бъде върху парцел с площ около 6 дка. Предвижда се изграждане на детска, фитнес и спортни площадки, алейна мрежа. Над 2 дка ще бъде с нова затревена площ.

Спортният комплекс на ул. Студентска“ – проектът предвижда изграждане на открити спортни площадки за футбол, баскетбол, многофункционална спортна площадка, фитнес и тенис на маса, паркинг.

Нови спортни площадки в училища;

Поставяне на тенис маси на открито – в училища и паркови зони;

През 2018 г. бяха реновирани и изградени спортни площадки и фитнеси в 10 училища. През настоящата година се предвижда обновяване в още 16. Община Варна продължава инициативата за поставяне на тенис маси на открито за ползването им от деца и възрастни в училищните дворове.

 

Сподели публикацията