Slide
Slide

През този месец са регистрирани и най-големите аномалии на времето в нашата страна

Най-ниските температури през януари у нас ще бъдат между минус 18 и минус 10 градуса, а най-високите температури ще са между 10 и 15 градуса, информират от НИМХ. Очаква се средната месечна температура да бъде около и под нормата, а месечната сума на валежите – около и над нормата.

През първите дни на януари се очаква нахлуване на студена арктична въздушна маса у нас и през първото десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните, въпреки че в края на периода относително ще се повишат. Към 3-4 януари и в края на десетдневието ще има повишена вероятност за валежи от сняг.

През второто и третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. Вероятност за валежи ще има през периода 13-15 януари, около 20 януари, 25 януари и в края на месеца.

Климатичната справка на НИМХ определя януари като най-студения месец от годината и обикновено той определя характера на зимата – мека, нормална или сурова. Времето обикновено е облачно и мъгливо. При нахлувания на студен въздух от северозапад и североизток вали сняг и се създават условия за снежни виелици, особено в Северна България.

Средният брой на дните със снежна покривка в Северозападна България е около 20, а по Черноморието – от 2 до 5 дни. В планините често духат силни ветрове, обикновено от северозапад и югозапад.

През януари са регистрирани и най-големите аномалии на времето в нашата страна. При нахлувания на арктичен въздух след изясняване са достигани най-ниските температури в повечето райони на страната – абсолютният минимум за страната е минус 38,3 градуса, измерен в Трън през 1947 г. През януари има и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса.

Текст и снимки Нова тв

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията