Slide
Slide

Голяма част от историческия център на града е буквално под вода

Заради дъждове и приливна вълна Венеция е изправена пред най-голямото наводнение от десетилетия насам. В понеделник, в почти цяла Италия беше обявен червен код заради обилните валежи. Голяма част от историческия център на града е буквално под вода.

Лошото време в Италия взе най-малко осем жертви, много училища в страната са затворени, съобщава „Франс прес“.

Над седемдесет на сто от площта на историческия център на Венеция бе залята от вода, като приливната вълна достигна максимум от 156 см, предадоха ДПА и АП. Туристите бяха евакуирани от прочутия площад „Сан Марко“, а трафикът на водните таксита из града бе преустановен временно. В действие остана само транспортът до по-отдалечените острови.
Венеция, която е построена на няколко острова, се справя с високата вода чрез издигането на платформи, за да могат хората да ходят. Частните лица и търговците обикновено укрепват входните врати на сградите, за да не прониква вода в приземните етажи.

Прогнозите за днес бяха за вълна от 160 см над нулевата отправна точка при Пунта дела Салуте при южния вход на Канале гранде и площада „Сан Марко“. Това би било най-голямото наводнение в крайбрежния град от 1979 г. насам. Най-мащабният потоп, залял града в съвременната епоха е бил през ноември 1966 г. – със 194 -сантиметрова вълна. Тогава и Флоренция е била опустошена от наводнение.
Службите за гражданска защита са в непрестанна готовност в много части на Италия, където от дни има проливни дъждове и силни ветрове.
Железопътният и автомобилният трафик през прохода Бренер към Австрия беше временно спрян. Участъци от шосето Милано-Болоня са под вода. Превантивно бяха затворени училищата в много области.  Нова тв

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията