Slide
Slide

Паспорт, фотоапарат и народната носия – това са най-важните неща, които българката Меги поставя в своя бараж при пътуванията си в чужбина. С нея е съпругът й Ивайло, който запечатва незабравимите им моменти зад граница. Двамата са били в Мексико, Куба, Кения, Виетнам, Португалия, Камбоджа и в много други страни, където показват народната носия.

Меги и Иво вече са посетили 36 държави, където двамата представят страната ни облечени с носии. Следващата дестинация, която ще посетят е районът на Андалусия в Испания.

Те са родом от Димитровград и София, но майка му на Ивайло е от Добрич и донякъде носенето на добруджанската носия от Меги е един вид уважение към свекърва си. Днес Меги и Иво живеят и работят като банкови служители в Германия – в Дюселдорф, където има голяма група българи, събиращите се да поддържат и популяризират родния ни фолклор. Идеята им да започнат да се снимат в чужбина с носии е дошла на Октоберфест в Мюнхен – видяли как местните носят своите носии и решили да запознаят света с нашата култура.

Най-впечатлени са били в Мексико, където с голям интерес разглеждали северняшката носия на Меги и я разпитвали откъде е и как се прави. На двамата българи най-много им е харесало в пустинята Сахара, когато посетили берберско семейство в Мароко – останали очаровани от тишината и спокойствието.

Сподели публикацията