Slide
Slide

Варна. Бюджетът на Община Варна за 2019 година е почти половин милиард и ефекта от тази ударна макрорамка ще бъде усетена от всеки варненец. Благодаря на общинските съветници, че след конструктивен дебат, след обсъждания в комисии, този бюджет бе приет“. Това заяви кметът на Варна Иван Портних на сесия на Общинския съвет днес. Бюджетът за 2019 г.,  в размер на  497 625 000 лв., бе приет с гласа 36 „за“,  7 „против“ и  1 „въздържал се“.

Кметът припомни, че през 2013 г., когато за първи път е поел управлението на града, Варна е разполагала с многократно по-малко средства.  „Тогава се говореше, че 200 млн лв. за Варна е фантастика, непостижимо.  Само че, към днешна дата виждаме, че бюджетът на този град е половин милиард. Това е благодарение на усилията на всички нас. Сами да се хулим, сами да се злословим, е неприемливо.  Вие всички излизате пред Вашите избиратели, които са варненци. И аз не мисля, че има наш съгражданин, който не би подкрепил това, което се случва днес в този град, защото сме показали едно ударно темпо на обновление. Варна няма време за губене! Варна не е град, който заради политическите търкания тук-там,  може да зацикли. Затова съм благодарен за днешната конструктивна работа“, обърна се към съветниците кметът. Той припомни, че кредитният рейтинг на Община Варна е по-висок от националния и доказва финансова стабилност.

По повод повдигната тема за заемите на общината, кметът риторично попита дали някой от общинските съветници, особено тези, които са с дългогодишен стаж в ОбС, могат да отговорят за какво са били инвестирани 68-те млн. лв. дълг, наследени при поемането на първия му мандат.

По данни на финансистите в края на 2012 г. Варна е имала 68 млн. лв. дълг, който е бил 37% от макрорамката на бюджета. През 2018 г.  дългът на общината е 72 млн. лв., съответно 18,7% спрямо бюджет 2018.

„Днес всеки един кредит, който поемаме, е с конкретна цел,  обект и стойност, които Ви представяме. И всичко се влага в спортни, училищни бази, детски градини, улична инфраструктура. Затова нека не се спекулира по темата. Ще продължим да работим в интерес на развитието на града, така че всеки един варненец да го усети – ще инвестираме в ремонти на малките улици, за паркоместа в междублоковите пространства, за зони за отдих и зелените зони. Този бюджет  е предизвикателство,  но вярвам, че заедно ще се справим така, че всеки един наш съгражданин да види ефекта от това, което Вие взехте като решение днес“, каза кметът.

Сподели публикацията