Slide
Slide

До 31 октомври – сряда, се провежда изборът на победителите в тазгодишното издание на конкурса „Дърво с корен 2018“. Сред финалистите на „Вековните дървета говорят“ е Бяла топола в Ботаническата градина в Балчик, която е на над 250 години. За нея може да гласувате ТУК

Дървото е обявено за природна забележителност през 1967 г. от Министерството на горите и горската промишленост и е вписано в Държавния регистър за защитените природни обекти. Екземплярът е от вида Populus alba – Бяла топола. В Ботаническата градина в Балчик може да се види на Централната алея срещу големия алпинеум.

Бяла топола е от времето преди създаването на Двореца в Балчик, като е едно от малкото останали от група тополи, разположени край съществували там воденици.

Журито на конкурса определи 5 дървета, които ще се състезават за гласове в категорията „Дърво с корен 2018“ и 3 – за категорията „Вековните дървета говорят“ измежду 13-те получени номинации. Сред тях са много интересни предложения за величествени и значими дървета от страната.

Шест от всички номинации са за видове дъб – цер, зимен дъб и летен дъб. Сред останалите дървета попадат 2 липи, чинар, бяла топола, секвоя, черна мура и ясен.

Очаква се конкуренцията и в двете категории да е интересна, тъй като дърветата наистина имат минало и място в спомените на местните хора или на страната.

За първа година в конкурса участва и Байкушевата мура, за която се смята, че е едно от най-старите дървета у нас – над 1200 години. Тя е кръстена в чест на лесовъда Константин Байкушев, определил възрастта й с Преслеров свредел.

Можете да гласувате в двете категории на тази страница

Снимки: Lenka Mitrenga, Невсе Арнауд и архив на Ботаническа градина гр. Балчик

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията