Slide
Slide

Дядо Дамян стана на 100 години. На 25 октомври кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, неговият заместник Георги Георгиев, кметът на село Спасово Андреан Симеонов, културни дейци, роднини и приятели се събраха да честитят и поздравят дядо Дамян Желязков за неговия стогодишен юбилей. Ветеранът от Втората световна война е единственият столетник в добруджанската община и вниманието към него е напълно заслужено.

3 [3]

Всяка година на 9 май дядо Дамян приема гости от Общинска администрация и деца от Общински младежки съвет, които поднасят хранителни пакети, цветя и благодарности на ветераните от войните по повод Деня на Европа и победата над фашизма. Сега столетникът отново беше отворил дома си за близки и познати.

13
За юбилея си дядо Дамян получи няколко поздравителни адреса, символична статуетка с орел и парична награда от Община Генерал Тошево. Кметът Валентин Димитров пожела на столетника да се радва на всеки един ден от живота, а на всичките му близки – да достигнат неговите години. Кметството и читалището в село Спасово пък подариха на рожденика вкусна торта.

1 [4]
Въпреки сравнително доброто си физическо състояние за своите 100 години, за съжаление дядо Дамян вече почти не чува и не вижда. Затова и столетникът не успя да разкаже пред своите гости някоя страшна история от преживяванията си на фронта през Втората световна война или пък за хубав и незабравим момент от живота си на село през годините.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията