Slide
Slide

Граници в обзавеждането, интериора и оборудването вече не съществуват, доказват Техномебел и Светът на мебелите

София. Робот, който сервира кафе, е една от вълнуващите иновации, които посрещат с гостоприемство посетителите на ТЕХНОМЕБЕЛ И СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ. Двете международни изложения за мебелно производство и обзавеждане отвориха врати на 26 март в Интер Експо Център и ще продължат да приемат гости до 30 март.

В тазгодишното издание на ТЕХНОМЕБЕЛ И СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ се включват над 190 компании от България, Австрия, Германия, Гърция, Италия, Полша, Румъния, Турция и Украйна. Върху площ от над 14 500 кв.м те представят повече от 450 световни бранда за машини и материали, свързани с мебелното производство, обзавеждане и дизайн.

Коботите – сътрудници от ново поколение

Сред най-любопитните експонати, които неизбежно привличат вниманието на посетителите, е роботът IIWA, който  ги черпи с освежаващо лате или макиато. Сътрудникът от ново поколение сам избира кафето според желанието на всеки, след което старателно поставя чинийката на плота, изчаква да бъде приготвена горещата напитка и намества чашата с нея, така че да бъде готова за сервиране, без дори да развали каймака. Тази демонстрация показва колаборативността на робота спрямо хората, като по никакъв начин  не ги застрашава от удар или нараняване. IIWA е много експлоатиран в автомобилната индустрия. Показан е и друг робот на немския гигант KUKА, който зарежда кантираща машина. Механичната ръка оптимизира работните процеси, елиминира човешките грешки и улеснява операторите, които прехвърлят тонове детайли всеки ден.

Обзавеждането, което променя ежедневието ни

Високата функционалност и ефективност стоят в основата на почти всяко нововъведение. Това, разбира се, се отнася и до мебелите. В проектирането им се влага все повече креативност, която улеснява забързаното ни ежедневие. Профилната система Smart Cube е така разработена, че е лесна за сглобяване и разглобяване от всеки, като пести от пространството и позволява редизайн на интериора в дома и офиса почти всеки ден. Пейките Sense, които се наредиха на почетното трето място в конкурса „Българска мебел на годината“ 2019, са пример за това как, макар и създадени от естествен дървен материал, какъвто е дъбът, може да бъдат удобни и ергономични.

Лампионите допълват меката мебел

Тази тенденция се следва и при осветителните тела, които също са многофункционални и се превръщат лесно в допълнение към меката мебел. Колко по-удобно е, когато, лежейки на дивана вечер, може да оставиш книгата си върху едно от дървените рафтчета на лампиона, намиращ се до теб… Победителят в „Българска мебел на годината“ 2019 „Лампион.Е“ предлага именно това, тъй като е съобразен с височината на стандартните подлакътници на меката мебел и така става изключително удобен за предметите, които допринасят за нашия комфорт, а именно чаша хубаво питие, телефон или очила.

Те израстват заедно с децата

Стремежът за удобство у дома обаче не се изчерпва дотук. Мебели, които „израстват“ заедно с децата, като по този начин предотвратяват евентуални последващи гръбначни изкривявания, са още един от любопитните експонати, които може да бъдат разгледани на СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ. Височината на дизайнерското електрическо бюрото Moll Unique може лесно да се регулира, като така позволява работа както в седнало, така и в изправено положение. То е подходящо за офиса, където може да се използва като заседателна маса за разговори, както и за дома, където върху него може да бъдат разпънати настолни игри и пъзели. Бюрото е подходящо място и за дълги и приятни разговори, със или без питие.

Иновациите в мебелната индустрия може да разгледате на ТЕХНОМЕБЕЛ И СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ до 30 март. Достъпът до изложенията е с входни билети, покани или предварителна онлайн регистрация, а през последния ден входът е свободен.

Сподели публикацията