Slide
Slide

Генерал Тошево. Най-очакваният, цветен, забавен и шумен детски празник организираха в добруджанското градче Генерал Тошево местната Община и Народното читалище „Светлина – 1941“. Става въпрос за традиционния вече карнавал „Голямата усмивка“, който тази година съвпадна и с 60-годишнината от създаването на сатирата в града. Събитието отдавна се е превърнало в символ на Генерал Тошево, което традиционно озарява с усмивки лицата на хората, по случай 1 април – Международен ден на хумора и шегата.

DSC_0049 [1]
Шумната забава започна със символичното предаване на ключа на властта от страна на кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров на сатириците и водещия на събитието – Краси Демиров. Въпреки мрачното и студено време, карнавалът продължи с празнично шествие и дефиле по площад „Бялата лястовица“, а кулминацията настъпи с прекрасните изпълнения на повече от 150 участника в залата на НЧ „Светлина – 1941“.

DSC_0050
Млади и стари, деца и възрастни бяха подготвили забавни, шеговити, оригинални и интересни костюми и плакати, скечове и постановки, песни и танци. Веселото настроение в празничния ден беше поддържано от парад на шарени клоуни, хумористични герои от приказки и вицове, както и от герои от голямата сцена на театъра. Участниците се надпреварваха за вниманието на публиката и журито не само със своите костюми, но и с много бутафорни оръжия и хумористични плакати. Фантазията и майсторството, както и емоцията и вдъхновението на участниците при представянето на костюмите бяха оценени подобаващо.

DSC_0035Както всяка година, така и сега, на сцената на културната институция публиката видя и някои много сполучливи, красиви и запомнящи се превъплъщения на популярни образи – арабски петролен шейх, кино-образ на индианката от филма „Винету“, Баба Яга, няколко различни версии на Пипи дългото чорапче, пирати, циганка – гадателка и задължителните за фестивала образи на животните от гората, сякаш току що излезли от някоя приказка.

DSC_0032
За Крал на карнавала единодушно беше избран Емил Петров Влайков, който се появи преобразен като пират. Кралица на карнавала пък стана Камелия Кирилова Пенева, която изигра брилянтно ролята си на малко, страшно дяволче. Награда за най-смешен костюм беше връчена на III „б“ клас от СУ „Н. Вапцаров“, а за най-оригинален костюм – на Камелия Каменова, която беше досущ като индианка.

56229255_262975514656702_5596396889822986240_nВ края на празника бяха обявени и победителите и наградените от двата конкурса, включени в карнавала “Голямата усмивка” – за най-забавна рисунка и за написване на хумористичен или сатиричен разказ, преразказ, анекдот или стихотворение. Жури в състав” Стойчо Стойчев и Иван Иванов присъди първа награда на Петър Иванов. Втора и трета награда спечелиха съответно Димана Йорданова и Бирджан Митков. Организаторите раздадоха и три поощрителни награди – на Моника Димитрова, Александра Събинова и Михаил Кърджалийски.
В конкурса за хумористично стихотворение първа награда беше присъдена на Мария Денева Савова. С втора беше отличена Кристияна Николаева Николова, а с трета – Михаил Тодоров Марков.

Награда за най-масово участие:
ОУ „Хр. Смирненски“ – IV „а“ клас;
ДГ „Първи юни“ – група „Звездички“;
СУ „Н. Вапцаров“ – I „б“ клас;
ДГ „Първи юни“ – група „Усмивки“;

Най-оригинален плакат:
Група „Добруджански славей“;
ОУ „Хр. Смирненски“ – IV „а“ клас;

Най-добър арсенал от бутафорни оръжия:
СУ „Н. Вапцаров“ – III „а“ клас;
Общински младежки съвет;
НЧ „Ст. Караджа – 1941“ – с. Чернооково;

Най-атрактивно участие с танц:
ОУ „Хр. Ботев“ – с. Кардам;
Оркестър „Изворска мечта“ – с. Изворово;
Група „Изворска мечта“ – с. Изворово;
Елена Златкова Власева като малката калинка;

Най-атрактивно участие с песен:
Вокална група „Жаборани“ при НЧ „Светлина – 1941“;
С. Мигленова, В. Симеонова и М. Атанасова;
Три „Жаборани“ при НЧ „Светлина – 1941“;
НЧ „Велко Ангелов – 1940“ – с. Дропла;
ОУ „Хр. Смирненски“ – IV „а“ клас;
Народен оркестър при НЧ „Светлина – 1941“

Скечове и постановки:
ДГ – село Спасово, група „Щурче“;
Самодейци при НЧ „Отец Паисий – 1897“ – с. Спасово;
Пенсионерски клуб №1 – фолклорна група „Българка“;
Пенсионерски клуб „Надежда“ – с. Чернооково;

Сподели публикацията