Slide
Slide

с. Елешница, Разлог. Кукери ще гонят злите духове в село Елешница навръх Великден. Всяка година най-светлият християнски празник местните жители отбелязват с кукерски фестивал, съобщи БНТ. Традицията се предава от поколение на поколение и никой не знае кога точно е започнала. За кукерския Великден в разложкото село се очакват хиляди туристи, а участниците тази година са над 400.

Маскарадният великденски фестивал е едно от най-значимите събития в разложкото село Елешница. Малки и големи вече няколко месеца се подготвят за него.

Йордан Ушев: Подготовката е доста сериозна, цялото село, прибират се хора от всякъде, роднини, братовчеди, събираме се.

Всички от семейството на Йордан Ушев ще участват във фестивала, а най-голямо е вълнението за 4-годишният му син Кристиян. Досега той е дефилирал с народна носия, утре за първи път ще бъде облечен с традиционни кожи.

БНТ: Как си Кристиян в тези кожи, харесва ли ти?

Кристиян Ушев: Да.

Йордан Ушев: Малките тука, опитваме се да им предаваме традициите. Запалени са и те като нас и в неделя ще се веселим всички заедно – малки, големи, стари, три поколения.

Сашо Мицин, кмет на село Елешница: Пазим българското, пазим традицията. Радвам се, че всички взимат дейно участие в това нещо.

В Елешница са пристигнали и гости от Германия, дошли специално, за да видят великденските кукери.

Юлия Рабузай: Красиво място, хората са много мили и сме много впечатлени… очакваме голямо събитие.

Карнавалът е в рамките на един ден и завършва с общо хоро и надсвирване между музикантите.

Сподели публикацията