Slide
Slide

Немски пазар с -22% по-малко пътници на Летище Варна и -38% по-малко на аеропорта в Бургас през тази година

Златни пясъци. Катастрофален сезон! Така накратко може да се опишат очакваните резултати за Лято 2019 към днешна дата. Информационна агенция BGtourism.BG вече разполага с точна информация за очакваните туристи, която е прогнозна и на база заявени полети и резервирани седалки до летищата ни във Варна и Бургас. Справката е за очакваните туристи от май до октомври. Цифрите са стряскащи в сравнение със силния Сезон ‘2018 за страната ни. На Летище Варна се очаква да кацнат 435 930 пътници от Германия (-22% спрямо м.г.), от Русия – 151 007 (-29%), от Полша – 145 389 (-25%), от България – 118 877 (-27%). Процентите са спрямо същия период на миналата година. За аеропорта в морската ни столица общия спад е -15%, като в пътници това е близо четвърт милион туристи.

На летище Бургас се очаква да кацнат 38% по-малко летовници от Германия – 305 725 души. Русия отбелязва минус 19% или ще посрещнем 438 754 души. Общата справка показва, че с минус 5% по-малко туристи ще дойдат на този аеропорт, който миналата година за първи път в историята си посрещна пътник №3 000 000. Изнесените данни са към 25 февруари 2019 г. В началото на записванията на немски пазар спадът е бил -30%, а сега се движи около -20 на сто.

За миналата година Летищата във Варна и Бургас са посрещнали 5,5 милиона пътници. През последните години Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД, оператор на двата аеропорта изнася изключително високи резултати, но днес туристическата карта на Европа е преначертана след фалита на Germania Air, агресивната политика на Турция в сферата на туризма и други фактори, които пряко удариха туристическия ни бранш. На фона на това хотелиери и туроператори са бесни на пасивната политика за промяна на тези цифри от страна на министерството на туризма на Република България, което още се наслаждава на резултатите от Сезон 2018. В туристическия бранш в Североизточна България негодуват, че Ангелкова напоследък основно е насочила усилия към руския пазар.
Статистиката днес беше изнесена на традиционната вече среща на представителите на туристическия бранш в хотел „Интернационал“ в Златни пясъци, на която бяха маркирани прогнозите и новостите за 2019 година. Предстои това да бъде направено и в Бургас.

Сподели публикацията