Slide
Slide

През месец февруари Miami Yacht Show представи самостоятелен плаващ дом, който може да достигне скорост до 7 възела, като същевременно е в състояние да се адаптира към променящите се климатични условия и ветровете на ураганните сили.

Къщата е с 4 спални и 4 и половина бани е разположена на четири регулируеми 40-футови хидравлични „накрайници“, които позволяват да се закотви на дъното на океана и да повдигнат дома над морското равнище само с едно натискане на един бутон. Проектиран от стени и стъкло, които могат да издържат на ветровете от категория 4, домът е построен за изцяло изолиран живот, с покрив, пълен със слънчеви панели, и система за събиране на дъждовна вода, която събира и пречиства дъждовната вода. Той също така може да плава в отворени води благодарение на два безшумни електрически тласкача с 136 конски сили. Цените на модела стартират около 5,4 милиона долара или 5,8 милиона долара за напълно обзаведената версия.
Компанията Arkup, която стои зад проекта, си партнира с бразилската марка за обзавеждане Artefacto, за да създаде съществуващия модел, тъй като марката използва само дървесина, взета от площи, които изискват незабавно залесяване, веднага щом дърветата бъдат събрани и одобрени за употреба от бразилския отдел по околна среда. Тук е разположена палубата пред дневната с плъзгаща се стъклена врата, която се прибира почти изцяло. Удароустойчивите стъклени парапети осигуряват защитна бариера, без да нарушават видимостта.
Тук се намира всекидневната с площ от 775 квадратни метра с гледка към околността. Широкото стълбище към горното ниво съответства на избеления от слънцето вид на главния етаж, за да се свърже двете пространства. Общият размер на закритата жилищна площ е 2600 квадратни метра.
Отворената кухня е с уреди Miele и бар/остров за закуска с електрическа готварска печка.
Това е една от четирите спални, с изглед към водата и самостоятелна открита тераса в далечния край на стаята. Тук започват да се появяват някои от общите за яхтите дизайнерски теми, като например поставяне на вградена табла и плаващи нощни шкафчета, за да се спести място.
Спалнята е снабдена с работеща канализация за тази вана, перфектно разположена, за да се насладите на гледката. Но в къщата има три и половина други бани.

Източник: Forbes

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията