Slide
Slide

Статусът на ЮНЕСКО за световно наследство се дава на културно и исторически значими места по света. И на удивителни природни обекти.

Британският в. „Индипендънт” представя 10 от най-красивите места в света, които са под егидата на световната организация.

Сред тях има и българско участие.

Вижте ги:

Тадж Махал, Индия


Направен през 1632 г. от Шах Джахан като гробница за любимата му съпруга Мумтаз Махал, Тадж Махал се смята за един от най-големите световни примери на мюсюлманско изкуство и архитектура. Мащабът на гробницата е толкова голям и вниманието към детайлите е толкова прецизно, че по-високите надписи са малко по-големи от тези по-долу, за да изглеждат еднакво, когато се гледат отдолу.

Големият бариерен риф, Австралия

Разпростирайки се на 1430 мили, Големият бариерен риф е най-голямата система коралови рифове в света. Състои се от 2 900 отделни рифа, обхваща 133 000 кв. мили и е дом на над 1500 вида риби и 5000 вида мекотели. Става обект от световното наследство на ЮНЕСКО през 1981 г. и сега е още по-достъпен: Google стартира своята функция за подводен изглед през 2014 г.

Стоунхендж, Великобритания

Смятан на възраст между 5000 и 4000 години, Стоунхендж привлича повече от 1,5 милиона посетители годишно. Начинът, по който е направен, все още е в процес на разискване: теориите за това как 25 тона камъни са били транспортирани до зоната от кариера, за която се смята, че е била на 25 мили, варират от свръхестествена намеса до използване на шейни, намазани с животински мазнини.

Национален парк Плитвишки езера, Хърватия

Националният парк Плитвишки езера обхваща 300 кв. километра хърватска гора и прикрива 16 тюркоазени езера, свързани от редица водопади. С повече от 1 милион годишни посетители, езерата са едни от най-известните природни забележителности на Хърватия.

Ангкор Ват, Камбоджа

Един от най-големите религиозни паметници в света, храмът Ангкор Ват в северната част на Камбоджа е важен будистки обект за поклонение и икона за самата страна – дори се появява на флага на страната. Открит от френския изследовател Анри Мухо в средата на 19-ти век, Ангкор Ват се вижда най-добре при изгрев слънце … просто се пазете от тълпата.

Национален парк Пирин, България

Националният парк „Пирин“ е дом на 70 ледникови езера, образувани по време на последния ледников период и гори от древни дървета, най-старото от които се смята на 1350 години. Покривайки площ от 105 кв. мили, уникалното местоположение на парка му позволява да се превърне в екологично убежище и е дом на близо три дузини ендемични видове, които не се срещат никъде другаде на земята. Паркът включва и Банско, най-големият ски курорт в България, който предлага някои от най-евтините ски-писти в Европа.

Мон Сен Мишел, Франция

Построен на остров на 1 километър от континентална Нормандия, община Мон Сен Мишел в Северозападна Франция е била достъпна само при отлив, докато през 1879 г. е построен мост. Замъкът е използван за снимките на силно укрепения град Минас Тирит във филма Властелинът на пръстените: Завръщането на краля.

Национален парк Улуру, Австралия

Национален парк Улуру е дом на древния естествен монолит Улуру, известен още като скалата на Айерс, който се издига от пустинята на северната територия на Австралия. Почитан от местните хора от Агангу заради духовното си значение, Улуру е предмет на противоречия в Австралия относно това дали изкачването на върха трябва да бъде забранено. Поради тези и други съображения, включително безопасността на посетителите и ерозията на паметника, изкачването на Улуру ще бъде забранено от октомври 2019 година.

Стара Хавана, Куба

Основан от испански колонисти през 1519 г., историческият център на Хавана служи като ключова спирка за испанските кораби по маршрута от Южна Америка до Испания. С около 100 000 жители, Старата Хавана е един от най-добре запазените примери на испанската колониална архитектура в Америка.

Паркове Скалисти планини, Канада

Канадските Скалисти планини включват 7 национални парка и предлагат едни от най-зашеметяващите пейзажи в Канада. Те съдържат вкаменелости на възраст над 540 милиона години. Освен това са чудесни за зимни спортове. economic.bg

Сподели публикацията