Slide
Slide

Агнешкото е един от основните акценти на трапезата по време на Великденските празници. Тази седмица екипът на BGtourism.BG ви поднася интересна рецепта, която пристигна от далечен Китай. Предостави ни я шеф Йордан Петров, който е родом от Варна, но днес работи в авторитетен ресторант в Гуанджоу. Неговата премиера в нашата информационна агенция бе на 14 април с Пилешки гърди и бутче конфит, пюре от тиквички и босилек, барбекю царевица и кедрови ядки. Днес шеф Петров, който е част от проекта Черноморска кухня, ни поднася Агнешко Филе с пролетен спанак, картофи готвени в масло, свежи моркови и чипс от чесън.

Рецепта:

 Метод на приготвяне:

Агнешкото филе се почиства и класически се готви на тиган и фурна с мащерка, чесън и масло.

За пюрето от спанак се загрява зехтина и се задушава лук и чесън до омекване, прибавя се измития сканак, добавя се малко вода, ако е нужно. Готви се на силен огън с капак за няколко минути. Блендира се и се посолява и подправя с пипер и индийско орехче. Прецежда се и се поставя в купа върху купа с лед и вода.

Картофите се белят и се оформят като цилиндър. Остатъкът от картофа се запазва за други приложения. Картофите се нареждат в дълбок тиган добавя се маслото и пилешкия бульон и водата и се готвят на умерен огън. Целта е да се изпарят бульона и водата и маслото да запържи картофите в края на процеса на готвене.

Морковите се глазират в емулсия от масло, вода , сол , захар и се ароматизира с портокалова кора.

За чипса от чесъна се нарязва на тънки шайби, бланшира се във вода от студено – 2 пъти и се поставя на кърпа да се отцедят от водата. Олио се нагорещява на умерен огън и чипса се пържи до златисто и се посолява.

Сподели публикацията