Slide
Slide

Близо половината обаче планират въвеждането на пос терминали

Само 7% от малките хотели и заведения за обществено хранене в България използват системи за мобилни разплащания, предпочитани поради сигурността си от международните туристи, а едва 5% предпочитат да използват безконтактни.

Това сочи проучване на Auka сред 1000 представители и мениджъри на барове, ресторанти, хотели, кафенета и фирми за бързо хранене в България, обявено от в. „Монитор“. Според Българския статистически институт по-малко от половината от малкия и среден бизнес в хотелиерството и ресторантьорството от тях имат собствен сайт или някакво друго интернет присъствие.

В допълнение, въпреки че повече от 3,91 млн. чужденци са имали поне една нощувка в България през 2018 г., компаниите от сектора в страната разчитат предимно на разплащанията в брой.

Добрите новини от проучването сред българския бизнес от туристическия сектор показва, че 41% от участниците в проучването планират въвеждането на система за мобилни разплащания в следващите 12 месеца, а други 39% обмислят такава възможност в бъдеще като

само 18% твърдо отказват да използват технологиите.

От фирмата, направила проучването, акцентират на факта, че мобилните технологии увеличават възможностите за създаване на видимост на марката сред туристите, изграждане на доверие сред международните потребители и използването на множество различни маркетинг инструменти за връзка с клиентите.

Една от тези технологии позволява разплащания между търговци и потребители лесно чрез мобилния телефон без никакви допълнителни устройства. Технологията не изисква никакви инвестиции в хардуер, но пък работи с всички световни кредитни карти. Освен възможности за разплащане тя позволява много функционалности, които са критично важни за бизнеса – търговецът може да създава онлайн магазин, да следи всички видове транзакции и отчетност, да създава рекламни дигитални кампании и

дори потребителите да могат да правят предварителни резервации.

Българската туристическа и хотелиерска индустрия е изключително важна за страната, като тя допринася 6.8% от брутния вътрешен продукт, носи над 3,2 млрд. евро в годишни приходи и дава работа на над 168 000 души в 4000 фирми.

Сподели публикацията