Slide
Slide

Създадена като независима държава през 2006 г., малката балканска държава Черна гора бързо се превръща в популярна туристическа дестинация.

Прекрасни плажове, зелени планини и перфектни исторически градове привличат все повече посетители всяка година. Добавете мек средиземноморски климат в микса, добавяйки възможности за активни занимания, вариращи от планинско колоездене до рафтинг на бяла вода, и не е чудно, че туризмът сега е движещата сила зад разрастващата се икономика на Черна гора. Възможността да се насладите на всичко, което Черна гора може да предложи в страна, която е по-малка от Уелс, прави почивката тук още по-привлекателна.

6. Манастир Острог
Манастирът Острог е разположен високо в голямата скала на Острошка Греда и е най-необичайният архитектурен обект в страната и основна дестинация за християнско поклонение. Целият манастир е бил издълбан от пещера в почти вертикална планинска скала, а само бялата фасада остава видима. Построен през 17-ти век като убежище срещу Османската империя, в него се намират останките на неговия основател, Свети Василе, който е бил канонизиран след смъртта му през 1671 година. Манастирът включва две вътрешни пещерни църкви, украсени с фрески, някои от които са боядисани директно върху скалните стени.

5. Пераст
Разположен на северозапад от Котор и споделящ прекрасния фиордски залив, красивият Пераст е малък град, известен с каменни вили и исторически църкви. Два от живописните параклиси на града са разположени на малки островчета, „Дева Мария от скалите“ и „Свети Георги“. Обратно на брега, църквата „Св. Никола“ заслужава да се посети, за да се насладите на приятна гледка, която се изкачва до камбанарията на града и залива. Няма плаж в този залив, но каменните пристанища по крайбрежната ивица са популярни места за слънчеви бани и почивка.

4. Свети Стефан
Невероятно живописен, Свети Стефан е уникално място по протежение на Будва Ривиера. Той стои на скалист остров, покрит с къщи. Тесен провлак го свързва с континента. От 15-ти век Свети Стефан се помещава в рибарска общност. Жителите са изгонени и Свети Стефан е превърнат в луксозен градски хотел. Сред гостите му са били Мерилин Монро, София Лорен и Кърк Дъглас. Той е в упадък по време на разпадането на бившата югославска федерация. През 2010 г. хотел Свети Стефан отново отвори вратите си като член на курорта Аман. Колкото и красив и уникалн да е Свети Стефан, има един основен недостатък: не можеш да отидеш в селото, освен ако не останеш там като гост на хотела.

3. Езеро Скадар
По средата между морето и планината се намира Скадарското езеро, птиче царство и единственото пеликанско местообитание в южната част на Европа. Тук могат да се видят бели големи бели чапли, корморани и различни видове патици. Черногорската част от езерото, което отчасти принадлежи на Албания, е обявена за национален парк. През лятото езерото е покрито с флорална бродерия, изработена от водни лилии и се разкъсва само там, където са минали лодките. Спокойно и дълбоко, Скадарското езеро е сияещо и е рай за любителите на природата.

2. Будва
Разположен в централната част на крайбрежието на Черна гора, Будва се гордее с живописен Стар град, с изобилие от плажове и няколко важни културни институции, включително домът от детството на сръбския писател и политик Стефан Мирч Любиша. Нощният живот на града е най-популярното място за посещение в Черна гора. През нощта, пируващите населват многото барове, клубове и ресторанти в града, а след това прекарват деня си в един от 35-те плажа в региона. Тези, които търсят по-спокойно място на Будвинската ривиера, се отправят към близкия Bečići, който предлага спокойна локация и красив пясъчен плаж.

1.Котор
Считан за един от най-добре запазените средновековни градове на Адриатическото крайбрежие, укрепеният град Котор е обграден от стръмните планини около дълбоките канали на залива Котор. Докато архитектурата на Котор отразява различните империи, управлявали региона, тя е най-известна с венецианския си Стар град, доминиран от катедралата на Свети Трифон от 12-ти век. Каменният олтар на катедралата е изящен пример за каменните умения, с които Котор е бил известен през Средновековието. Разходка по горните стени на града до крепостта на Котор възнаграждава издръжливите туристи с невероятна гледка към града и дълбокия залив.

Източник: Touropia

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията