снимка Албена Иванова
Slide
Slide

Балчик. Най-атрактивната изложба за сезона в Двореца е подредена в туристическата забележителност в Балчик, съобщи БНР. “Непознатите средновековни съкровища от фонда на Националния исторически музей XIV – XVII век” представя най-значимите археологически предмети от основния фонд на музея, които до момента не са включени в постоянната му експозиция. Събирани са в продължение на десетилетия – чрез археологически разкопки и теренни обхождания, дарения, откупки или са предоставяни от държавни институции.

Професор Иван Христов – заместник -директор на музея, обобщи, че 18-те предмета представляват накити и малки сребърни предмети, принадлежали на елита на българското общество по време на Османската империя. Те са слабо познати като изработка и култура и многобройните туристи на Двореца ще имат възможност да се докоснат до тях. Сред експонатите от XIV – XVII в. може да бъдат видени златна апликация от диадема, сребърни гривни, сребърна чаша тип кратунка, златна игла за коса, както и половинка от сребърен енколпион – панагия, изработен от слонова кост….

Подбраните предмети са свързани с късносредновековната ни християнска култура и са красели видната българска аристокрация от края на Второто българско царство. Експозицията може да бъде разгледана до 10 август в галерия „Тунела“.

Сподели публикацията