Slide
Slide

Варна. 4,5 млн. лева приходи от туристически данък са заложени в бюджета на Варна през тази година, стана ясно на днешното заседание на комисията по туризъм, търговия и рекламна дейност към Общинския съвет, на което беше одобрен разчетът на разходите по бюджета за 2019 г., финансирани с приходи от туристическия данък.

Общата рамка е в размер на 4,77 млн. лева, от които 271 хил. лева са преходен остатък от миналата година. Почти половината от средствата, или 2,2 млн. лева, общината ще вложи в изграждане и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма на територията на общината. От тях близо 2 млн. лева ще бъдат изразходвани за поддържане и изграждане на зелени площи. Със средства от туристическия налог ще се финансира също благоустрояването на терена до Юнашкия салон, както и ремонтът на фонтани и обществени чешми на територията на общината.

Знакови за града спортни и културни събития също ще бъдат подпомогнати със средства от събрания данък от туризма. 500 хил. лева ще отидат за провеждането на международната регата „Тол Шипс“, а други 500 хил. лева – за Международния музикален фестивал.

За организиране на събития с местно и национално значение, които допринасят за развитието на туризма, са заложени 1,8 млн. лева. През тази година със средства от местната хазна ще се финансират: конкурсът „Най-добър готвач на БХРА за 2019 г.“, националният фестивал „Вино и храна“, туристическото изложение „Турекспо дестинация Варна 2019“, традиционният Черноморски туристически форум. За поредна година ще се организират празници на гроздолечението, виното и СПА терапиите с грозде в к. к. „Константин и Елена“.

В рамките на заседанието стана ясно, че в списъка на 100-те национални туристически обекта на България вече са включени Аладжа манастир, Римски терми и парк-музей „Владислав Варненчик“. Доскоро Варненска област беше представена от само два обекта – Регионалният исторически музей и Музея тна мозайките в Девня, което предизвика недоволството на варненци.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията