Slide
Slide

Албена. Албена е пример за успешна приватизация и как се управлява един добър имот, заяви българският министър-председател Бойко Борисов при откриването на новата мултифункционална конферентна зала „Перуника“ в едноименното ваканционно селище. „50 години Албена вече е много положителен пример, но и много самостоятелен. Пример сте за инфраструктура, затова, че не презастроихте курорта, имате прекрасни тенис кортове, игрища, зали, за да може да се обслужват туристите. Към Варна и Албена имам един основен ангажимент – довършването на магистрала Хемус. До 2021 години навсякъде ще се строи, а някои отсечки ще бъдат пуснати“, заяви Борисов. Той бе посрещнат от изпълнителния директор на компанията Красимир Станев и от председателя на Съвета на директорите Радосвет Радев. Премиерът преряза лентичката на новото бижу в курорта заедно с Владислав Горанов – финансов министър, и Радосвет Радев.

Сред гостите на церемонията бяха още вицепремиерът Красимир Каракачанов, областният управител на Добрич Красимир Кирилов, кметът на Варна Иван Портних, бившият кмет на Добрич Детелина Николова, шефът на КНСБ Пламен Димитров, който е и част от Съвета на директорите на „Албена“ АД и др.

„Албена е една малка част от територията на България и една малка част от българската икономика. Всичко, което се случваше през последните 50 години в икономиката на България, се случваше в по-голяма или в по-малка степен и в Албена. От 22 години Албена е частна компания, която може да бъде знаме на успешната приватизация. Днес тя е място, където европейците посочват, че могат да се чувстват като европейци по време на своята почивка“, заяви Радосвет Радев.

Той посочи, че като частна компания Албена е инвестирала над половин милиард лева. „За 22 години приходите са близо 1,7 милиарда лева, внесените данъци в републиканския бюджет са над 141 милиона лева. Само общинските данъци са около 30 милиона. Откакто Албена е частна компания са разпределени 44 милиона дивиденти. Само 1 % от акционерите не са получили дивиденти“, добави Радосвет Радев.

Той допълни, че не очаква премиерът да доведе туристи, нито пък да направи по-добре българската кухня от нашите майстори, но очаква знак, с който да покаже на всички, че българският туризъм за българското правителство е точно толкова важен, колкото за колегите му на юг в Турция и Гърция, на Запад като Хърватска и Унгария, и на Север като Скандинавието. Бойко Борисов поздрави домакините, а с присъствието си потвърди и подкрепата, която „Албена“ АД има отстрана на правителството. Утре министърите Николина Ангелкова – на туризма, и Нено Димов – на околната среда и водите, ще бъдат специални гости на официалния коктейл на юбилея на ваканционното селище.

Сподели публикацията