Slide
Slide

Мистичният звук на гайди даде началото на Северняшката сватба на събора „Леденика“

Враца. Пресъздаването на автентичната Северняшка сватба бе дадено от шествие на 30 гайдари, което премина около подредените 45-метрови месали. Програмата продължи с изпълнение на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.

Кметът на Община Враца Калин Каменов благодари на всички присъстващи на четвъртото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“, като ги призова да съхраняват българските традиции и да ги предават на своите деца.

Северняшката сватба започна с ритуал, като след него бе извършен граждански брак.

Двойката Петя и Калин бе благословена от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.

Празникът продължи с богата програма, в която участие ще вземат талантливите музиканти от оркестър „Виво Монтана“ и изпълнения на народния певец Янко Неделчев.

В рамките на втория ден от Събора бяха наградени и победителите в конкурса за автентична народна носия.

Близо 20 участници от различни фолклорни области на страната се включиха в конкурса за автентична народна носия, който е част от фолклорен събор „Леденика“.

Участниците бяха оценявани от жури, в състав: етнографът Недка Димитрова – председател и членове – Силвия Гарванска – етнограф и Хари Георгиев – хореограф.

На първо място бе отличена Савина Енчева, чиято носия е с мотиви от Беломорска Тракия. Второто и трето място си поделиха – Теодора Христова от село Паволче и Ганка Пищикова – с носия от старозагорския край.

Програмата продължава с изпълнения на оркестър „Виво Монтана“ и народния певец – Янко Неделчев.

Уникално! Първият дигитален хотелски рецепционист обслужи първите си 300 гости (видео)

Сподели публикацията