Slide
Slide

Варна. Шестото издание на единствената по рода си регата Varna Channel Cup ще се проведе във Варна между 23-26 май. Събитието се организира от яхтен клуб ЛЗ яхтинг 1991, СК Лазур, под егидата на кмета Иван Портних и Община Варна. По традиция район „Аспарухово“ също се подготвя за събитието, тъй като най-доброто място за наблюдение на ветроходите е брега край канала. „На 25 май, в събота, пред селището „Фанагория“ ще има сцена, на която в 10 ч. ансамбъл „Варна“ ще открие програмата, а след това ще има изпълнения на танцьорите от СК „Хуни“, с ръководител Таня Вълчева, които ще демонстрират умения по зумба. Ще има много музика, а спортният журналист Станислав Викторов ще коментира представянето на участниците в отделните гонки. Всички жители и гости на Аспарухово са добре дошли“, заяви Ивайло Маринов, зам.-кмет на района.

Varna Channel Cup е единствената в България регата, включваща гонки канал-езеро – факт, който позволява яхтите да минат в непосредствена близост до брега и екипажите да бъдат на една ръка разстояние от публиката. Този тип регати са изключителна атракция и забавление за цялото семейство, позволявайки пряк контакт с екипажите и максимално близко наблюдение на яхтите, задвижвани от природните стихии. Зрителите ще могат да наблюдават състезанието от непосредствена близост от брега на Аспарухово и от новата пешеходна зона на Варненското пристанище.

Очаква се в надпреварата да се включат около 250 ветреходци на 35 яхти от различни класове. Една от големите атракции в програмата е провеждането на така наречените Pro-Am или демонстративни гонки. Те позволяват в екипажите  да се включат граждани, които искат за първи път да се докоснат до изпълнения с адреналин, вятър и морска сол ветроходен спорт. Тези гонки по традиция ще се проведат на 23-ти май от 15:00 ч., а гражданите, желаещи да се включат следва да изпратят предварителна заявка на фейсбук страницата на събитието.

На 24-ти май регатата ще бъде част от програмата за честванията на 24-ти май, а близо 400 балона с буквите от българската азбука ще полетят в небето в деня на старта на състезателните гонки. Този етап вече стана популярен като Регата на буквите.

Удобни места за наблюдение:

23-ти май от 15:00 до 17:00ч.

Pro-Am Race Морска градина

24-ти май от 11:00 до 18:00ч.

Морска градина

25-ти май от 11:00 до 18:00ч.

Кв. Аспарухово – Южен бряг

Морска гара- Варна – пешеходна зона

26-ти май от 10:00ч.— 17:00

Централен плаж

Морско казино

Сподели публикацията