Slide
Slide

TripAdvidsor изнесе любопитни данни за СПА и уелнес туризма през 2018 година в целия свят. Популярният сайт за резервации и туристически препоръки посочи, че този вид почивки са се увеличи с 69 % спрямо предходната година.

Исландската столица Рейкявик е абсолютният победител с 637% ръст в резервациите за СПА услуги спрямо 2017 година. Нова Зеландия отбелязва 362 на сто увеличение, като сред най-резервираните дестинации са Чанг Май в Тайланд (+58%), Будапеща (+62%), Мендоса в Аржентина (+94%), Ла Фортуна в Коста Рика (+105%).

Любимо място за гостите на Исландия е Синята Лагуна, която се намира в обширно поле от лава на повече от 800 години в сърцето на полустрров Рейкянес – геопарк под закрилата на ЮНЕСКО. Намира се само на 20 минути от международното летище Кефлавик и 50 минути от Рейкявик. През 2017 година бе посетена от милион и половина туристи.

Пейзажът е като магнит за всички гости – черни вулканични скали обкръжават естествено топлите води, които са във флуоресцентен нюанс на синьото, който изглежда абсолютно нереален. Парата, която се вдига от водата, засилва допълнително това усещане, а температурата на водата е перфектните 40 градуса по Целзий. През зимните месеци е най-впечатляващо.


Най-често запазваната услуга през изминалата година пък е било влизането през частен вход и пакет услуги в минералната баня в Сечени, Будапеща. На втора позиция е достъпът до комплекса “Wai-O-Tapu Thermal Wonderland“ в Роторуа, Нова Зеландия, а на трето място – арабската баня в “Hammam Al Ándalusin Spain” в Гранада.

Сподели публикацията