Slide
Slide

Днес сме в Лондон. В кухнята на 25-годишен българин, който е родом от град Шумен. Той се казва Асен Ибров и работи като заместник главен готвач в авторитетен Аржентински ресторант.

Неговите първи стъпки в кулинарията са през 2010 г. Тогава е учил в ПГОХХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ в гр. Шумен. В един учебен ден на школото са гостували едни от най–добрите готвачи на България. В семинар са били представени на учениците  различни кулинарни техники, а това е било достатъчно, за да се посее интереса на Асен да тръгне по пътя на кулинарията и стъпка по стъпка да изкачва стъпалото към висшия свят на тази прекрасна професия.

Така той се запознава с един от готвачите, който му е предложил работа и обучение в неговия ресторант. Без да се замисля Асен е приел работата и е чиракувал при Йонко Дяков, който е станал и негов учител.

„Йонко Дяков – човекът, който ме откри, създаде и ме научи на това, което си мислех че „не мога“ да правя“, признава Асен пред екипа на информационна агенция BGtourism.BG.

Кралица Елизабет Втора си търси нов главен готвач

Истинската му кариера започва на едно национално състезание за най-добър млад готвач на България, където печели първа награда. Това е било и знак, че върви по правилния път. След това са последвали редица състезания и награди след награди.

През практиката си досега е имал щастието да работи и да черпи опит с Йонко Дяков, Андрей Стойлов, Тони Иванов, Пламен Петров, Велин Великов, Георги Ерменков, Петър Йоргов, Ивайло Димитров.

Вкусът на Турция! ТОП 10 на най-популярните храни и напитки, които българските туристи обичат (снимки+видео)

От 4 години живее в Лондон и в момента работи като заместник главен готвач в престижен Аржентински ресторант. Преди това е трупал ценен опит в ресторантите на Tom Aikens, Heston Blumenthal, AON (където е срещнал Pierre Koffman), Plate, City Social and The Connaught.

На читателите на информационна агенция BGtourism.BG Асен Ибров представя рецептата на специално вегетарианско предястие, което носи красивото име Life in Nest (живот в гнездото).

Life in Nest

За рецептата са необходими следните продукти:

Яйце – 1 бр

Карфиол – 1 бр

Грах – пресен – 200 гр

Жълт или червен пресен

Пипер – 1 брой

Зеленчуков бульон – 1 бр

Кориандър пресен (само листенца) – 50 гр

Чесън  – 5 скилидки

Аспержи – 3 бр

Зехтин екстра върджин – 100 мл

Олио – 100 мл

Лук -1 бр

Вода – 300  мл

Микро крес – 1 бр, за декорация пожелание

Начин на приготвяне :

ЗЕЛЕНЧУКОВ БУЛЬОН

Зеленчуковият бульон разтваряме в загрята предварителна вода и го оставяме да редуцира (да се увеличи вкусът на бульона).

КРЕМ ОТ КАРФИОЛ

Почистваме карфиола. Загравяваме в дълбок съд зехтина като внимаваме да не загори и прибавяме лукът – докато придобие златист цвят. Прибавяме две скилидки чесън и почистения добре измит карфиол сотираме добре и разбъркваме, прибавяме зеленчуковия бульон и оствяме да се свари добре. След като се свари карфиола го белдираме в бледер, докато не придобие глатка кремообразна структура.

ПЕЧЕН ПИПЕР, ЧЕСЪН, ГРАХ И АСПЕРЖИ

Загряваме фурната на 180 C, като мариноваме добре пипера и чесън с малко сол и зехтин, и го изпичаме докато не омекне за около 10 мин. Обелваме го и го нарязваме на тънки жулиени, в отделен съд бланшираме пресния грах и връхчетата на аспержите за около 20 секунди във вряща леко подсолена вода и след това ги шокираме в ледено студена вода за да запазят хлорофила и вкусовите си качества.

Премахваме ципата на граха и отделяме само семенната част, добавяме грахът и аспержите  към нарязания пипер като прибавяме изпечения чесън, и сокът който е отделил самия пипер и сол на вкус – разбъркваме добре.

ОЛИО ОТ КОРИАНДЪР

Отделяме листенцата на кориандър, като отново ги бланшираме за около 30  секунди във вряща вода и после ги шокираме в ледено студена вода, за да запазят хлорофила и вкусовите си качества,  изтисква се водата от кориандара добре, добавяме го в бленер каната, добавяме зехтин, олио и сол – блендираме добре, докато не се получи гъста глатка хомогенна смес. Вземаме тензух или много финна цедка и го прецеждаме без да го натискаме, оставете го на страни да се отцеди, за да извлечете емулсията, която сме създали, тоест олито от корианър.

ПЮРЕ ОТ ГРАХ

Сваряваме 100 гр грах за около 4-5 мин., и белдираме като прибавяме щипка сол и щипка чер пипер и го поръсваме през финна цедка, ще се получи финна смес, а люспите ще останат в цедката.

ПОШИРАН ЖЪЛТЪК

Наричаме го поширано яйце в свежо стреч фолио. В купичка слагаме фолиото намазняваме го в средата със зехтин или олио, прибавяме щипка сол и счупваме яйцето в него, като внимаваме да не попаднат люспи. Събераме фолиото така, че да получил вързобче – препоръчвам фолиото да бъде малко повече, за да е по-дълга дръжката и да ни е по-лесно като вадим яицето. Добре е да го предържаме докато се пошира за около 3 мин. Ще отрежем внимателно върха на вързопчето и го оставим яйцето леко да се плъзне то ще се разпадне, ще остане само жълтъка, с помоща на една лъжица го отделяме ще получим жълтък с наситен жълтеникав отенък с кремообразен цетър и с наситен вкус. Ако искаме с белтък – просто го оставяме за 5 мин. да се пошира.

Сподели публикацията