Красимир Станев
Slide
Slide

Албена. Спадът на записванията за „Албена”АД не е голям – от 3 до 5 процента за момента. Разчитаме да задържим нивата, но, ако не стане, в най-лошия случай ще бъдем на загуба 5-7-10 процента, коментира днес изпълнителният директор на „Албена”АД Красимир Станев.
За миналата година Албена е реализирала 1 670 000 нощувки. Спадът идва основно от европейските туристи. При руските вече втора-трета година има тенденция на спад. Тази година за първи път по-сериозно намаление има при германците, което за нас е главният пазар. Полагаме много усилия за допълнителни групи туристи – за спорт, за симпозиуми, за събитиен туризъм, каза още Станев. Първите гости ще бъдат от Румъния и България за Великден.
Като сериозен проблем за страната Станев посочи липсата на водни спасители. Това ни затруднява много. Ще разчитаме на българи. Ако търсим спасители от Европа, ще ни излезе много скъпо. А на украинските спасители лицензите им не важат у нас, заяви още Станев.
Той каза, че тази година ще разчитат на по-малко украинци, а повече на бесерабски българи. През м.г. чуждите работници в Албена бяха 45 процента от общия персонал. Не се получава като качество със студентите от Украйна. Не успяват да се впишат в нашите изисквания. А всеки спад в стандарта се усеща, особено от дългогодишните гости, каза още Станев.
Тази година в комплекса ще има ръст на заплатите около 10-12 процента, за последните 4 години има 60 процента ръст. Има и лека тенденция за връщане на повече българи от чужбина, което е много добре, смята изпълнителният директор. Текст и снимка ИА Добруджа

Сподели публикацията