Slide
Slide

Знаете ли къде се намери най-студеният пазар в света? Той е там, където студът е ежедневие. Минус 40 градуса е средната температура през зимата в Якутск, но дори и при тези температури местните жители са свикнали да купуват и продават на открито.

За първи път Фермерският пазар в руския град отваря в покрайнините му преди 12 години – през 1996 година. Якутск е най-големият град разположен в зона на вечна замръзналост. Населението на града е 303 836 души по данни от преброяването през 2016 година, което съставлява около 22% от населението на Якутия. На пазара се продават единствено риба и месо, само в замразен вид. Рибата е от бреговете на Северния ледовит океан, а месото се доставя от близки стопанства. През зимата търговците признават, че продават по-бързо своята стока, тъй като на хората им е студено и не се пазарят.

Всяка година през декември жители от целия регион се събират в спортната палата в града, където се провежда състезание по рязане на местния деликатес, който се нарича „строганин“. Замразената риба се нарязва на тънки парчета, които се ядат сурови, само с щипка сол и пипер.

В Якутск децата от малки са принудени да свикнат със студа. Излизат в принудителна зимна ваканция, когато температурата падне под минус 55 градуса.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията