Slide
Slide

Магаретата на Санторини са една от основните атракции на острова, но живеят в тежки условия

Санторини. Райското морско кътче Санторини е едно от любимите места на туристите. Сините покриви и криволичещите улички, които кръстосват острова, са едно от нещата, които печелят сърцата на посетителите. Синьото море и типичната за Гърция безгрижна атмосфера оставят вечен отпечатък във всеки, който е избрал популярната дестинация. Островът запознава туристите и с културата на страната. Основна туристическа атракция са магаретата, които се използват за превоз. Но тези животни живеят по изключително мъчителен начин.

Още от древността хората са използвали много по-често магаретата за пренасяне на товари, защото са по-издръжливи от конете. Тяхното отглеждане е много по-лесно и евтино, защото нямат нужда от толкова много вода и храна. Точно от това се възползват собствениците на магарета в Санторини. Животните са принудени да кръстосват по десетки пъти стръмните улички и да изкачват стотици стълби, натоварени с тежък багаж или яздени от туристи. Когато не разхождат туристи, се връзват на слънце, без да ги хранят или поят. Това пречи на животните да се възстановят.

Магарета на Санторини
Снимка: iStock

Собствениците на магаретата ги бият при всяко забавяне или отказ на животното да се движи. Дългоухите четирикраки са известни и с цветните нагръдници, които носят. Нетрадиционната екипировка е част от гръцката култура или поне така твърдят собствениците. Телата им са покрити с рани от седлата, нагръдниците и тежките товари, които носят. Болезнените наранявания обаче не се лекуват.

Рана на магаре от Санторини
Снимка: headlines.peta.org

Виждайки всичко това, защитници на животните призовават за премахване на ужасните практики. Те създават петиция за премахване на транспорта с магарета на гръцкия остров. Природозащитна организация „PETA” наскоро публикува и видео от свидетел, който показа за нехуманното отношение към магаретата на Санторини.

От организацията призовават туристите да спрат да използват животните за „такси“. Те изтъкват, че основната причина за ужасното отношение към животните е алчността за повече пари. Това подтиква собствениците да спестяват от грижи за магаретата. „PETA” организира и протест, на който хората изискват „Помогнете за прекратяване на жестокостта: спрете язденето на магарета в Санторини“. Друго притеснително е отношението и на гръцкото правителство. Институцията приема закон, според който магаретата могат да носят 100 кг товар, а според ветеринарите препоръчителната тежест е 20% от теглото им, тоест около 50 кг. LadyZone

Сподели публикацията