Slide
Slide

Истанбул. Едва ли ще е изненада за някой, ако споделим, че един от основните типове ресторанти в турския мегаполис Истанбул, в град чиито граници влизат Босфора, Черно и Мраморно море, са рибните ресторанти. Тук избора е голям. Можете да изберете луксозен ресторант с fancy гледка към Босфора или малко рибно “капанче” на брега на Златния рог.

Тук, табаета е следният: избирате си прясна риба от тезгяха, която съответно, според вашите предпочитания, бива изпечена на скара или на хартия или изпържена. В тези ресторанти също има богат избор на мезета и в голяма част от тях можете да прокарате рибата с ракийка.

Днес екипът на BGtourism.BG e на гости на Galata Altin Balik, намира се под моста Галата между спирките Еминюню (Египетски пазар) и Каракьой (спирката е близо до кулата Галата). Ресторантът е на ключова позиция в сърцето на Столицата на света и е за близо 200 души.

Той е любимо място за българските групи, когато са в Истанбул. Това е един от най-старите ресторанти, който днес се управлява успешно от Шенол Ергин.

Туристи от цял свят кичат дърво на желанията на новото летище в Истанбул (снимки)

Освен българи, тук идват много туристи от цяла Европа или от азиатските държави. За местните жители това също е обедна спирка за сандвич с риба, който струва 10 турски лири.

В заведението работят 27 души, но най-голямото предимство е уникалната гледка към Босфора, която се разкрива пред клиентите. Тук, за любителите на морските деликатеси има голямо изобилие от пресни екземпляри – различни видове и размери риба, раци, калкани, скариди и др.

Раздялата с ресторанта винаги завършва с чаша ароматен турски чай, което е за сметка на заведението.

Екипът на BGtourism.BG пътува до Истанбул с Turkish Airlines

Текст и снимки Светлана Йорданова, BGtourism.BG

Вкусът на Турция! ТОП 10 на най-популярните храни и напитки, които българските туристи обичат (снимки+видео)

Сподели публикацията