снимка ХГ Добрич
Slide
Slide

Съвместната изложба на живопис, рисунки и гоблени “Пробуждането на природата” на Ан дьо Колбер-Христофоров и Елена Панайотова ще бъде показана в „Двореца“ в Балчик. Това ще стане в периода 5-24 юли.

Ан дьо Колбер-Христофоров (р. 1936 г., Франция) е художничка, която вижда света по магически начин и го претворява с ярки цветове през сърцето си, преоткривайки и интерпретирайки много културни традиции. Правила е много изложби по целия свят, но голямата й любов остава природата и най-вече хората на България. В нейните картини бликат впечатленията от отворените й сетива за светлината, колорита, директните преживявания с хората, споделени емоции, празници и ритуали. Въздействието на работите й е директно и непринудено, заредено с положителна енергия.

Елена Панайотова е родена през 1964 г. в София. Завършва Художествена академия, специалност живопис в класа на проф. Д. Добрев през 1989 г. Има 25 самостоятелни изложби в България, Австрия, Германия, Македония, Франция и други страни, както и многобройни участия в групови изложби и проекти. Нейните интереси са в областта на рисунката, обекта, инсталацията, живописта, фотографията. В настоящата изложба Елена представя две серии от рисунки с цветни тушове, едната вдъхновена от стари географски карти, и другата – от света и формите на растенията, детайли от листа и плодове, които имат понякога причудливи форми, но винаги ни убеждават в съвършенството на природата и красотата на обикновените неща, която често не забелязваме.

„Винаги са ме привличали старите карти и като изображение, и като носители на познание за съответната епоха. Разбира се, картографията се появява по практически причини – търговия, пътуване, икономика, опознаване или завземане на нови територии. По картите на света на Ератостен, Страбо или Хекатос си даваме сметка, че в тогавашните представи светът е свършвал някъде до Карпатите, не по на юг от изворите на Нил и на Изток до средна Азия. През вековете познанията се разширяват, разбира се. Забележителна с точността си е картата на света на Мартин Валдзеемюлер, направена преди откриването на Америка.Но сега в нашето дигитално време на Google maps и сателитите, които виждат всичко, ми изглежда невероятно с каква акуратност линиите на старите карти следват брегове, реки, планини и местоположение на селища. От моята гледна точка това са и първи абстрактни изображения, пренасящи реалността в съвсем нереално измерение.

За мен от години е удоволствие да интерпретирам стари карти, работейки с туш и мастило на хартия, да пътувам мислено из непознати земи и да следвам пътищата, преминати от древните картографи и изследователи. Дълбоко в клетките ни лежат заспали описания на местности, отминали битки и любови. Защото сме родени в южни земи, населявани от дълбока древност. Люлката на европейската цивилизация.“ 

Откриване: 5 юли /петък/, 18 ч.

Каменна зала, ДКИ КЦ „Двореца“ – Балчик

Сподели публикацията