Православният храм до училище Св. Климент Охридски в Добрич
Slide
Slide

Добрич. Цветница e! Празникът у нас е наричан още Връбница. По традиция Цветница винаги е седмица преди Великден и е един от големите пролетни празници.

Храм „Свети Великомъченик Георги“ в Добрич

Днес всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. След като свещеникът освети върбовите венчета, те се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона. Празникът е посветен на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

Опашка за върбови клонки до храма „Свети Великомъченик Георги“ в Добрич

Днес католиците по света празнуват Великден. На пасхалното бдение снощи беше запален Новият огън. Началото на литургията е в тъмнина, след което вярващите палят свещи, чиято светлина симовлизира Христос и новото начало. По време на проповедта си папа Франциск призова присъстващите да не погребват надеждата и прикани хората да загърбят цинизма и преследването на богатство.

Кулминацията на Страстната седмица ще бъде днешната литургия от 13 часа, която БНТ ще предаде пряко, и традиционното послание и благословия „Урби ет Орби“, по време на което Папата ще честити Великден на различни езици.

Сподели публикацията