Slide
Slide

Добрич. Представителите на бизнеса в България, които желаят да наемат работници от Молдова, вече могат да подават своите документи в бюрата по труда, съобщиха за информационна агенция BGtourism.BG от Агенцията по заетостта. Спогодбата ще се прилага за работници мигранти, които са граждани на една от двете държави, имат сключен индивидуален трудов договор по тази спогодба и притежават необходимото разрешение за пребиваване на територията на другата държава:

а)       работници за първоначален период до една година и с възможност за последващо продължаване за общ срок до три години;

б)       сезонни работници за максималния период, съгласно законодателството на приемащата държава.

Условията на Спогодбата ще се прилагат единствено за новонаети лица и не са приложими за вече работещи на територията на Република България. Съгласно Спогодбата и процедурата по прилагането й:

–        Посредничеството на Агенцията по заетостта е безплатно.

–        Няма определен годишен контингент/квота.

–        За работниците по спогодбата НЕ се изисква разрешение за работа.

–        Достъпът до пазара на труда се разрешава за заемането на длъжности, за които по закон не се изисква българско гражданство.

Работодателите могат да получат указания и необходимата им информация както от териториалните поделения на Агенция по заетостта, така и от електронната страница на Агенцията по заетостта, рубрика „Спогодби и Споразумения за заетост”, където са публикувани всички необходими формуляри и условията за кандидатстване. За улеснение е подготвена информация с разписани стъпки за подбор, наемане и започване на работа на работниците мигранти по Спогодбата.

Работодателите, които проявяват интерес, могат да подават документите си във всяко бюро по труда, без ограничение от месторабота и адрес на управление. Фирми, извършващи посредническа дейност по наемане на работа, освен когато са работодатели, не могат да участват в Спогодбата.

Всички условия за набирането и наемането на кандидати по заявки на български работодатели вече са уредени чрез Процедурата по прилагане на Спогодбата, изготвена съвместно от Националната агенция по заетостта на Молдова и Агенция по заетостта към министъра на труда и социалната политика.

Сподели публикацията