© Eurocomm-PR
Slide
Slide

Виена тества озеленяването една година

Виена. С разнообразни мерки Виена се бори срещу градските топлинни острови, свързани с изменението на климата, като се обособят колкото се може повече „зелени острови“. Градското озеленяване, което е полезно за въздуха и микроклимата, радва сетивата и практически не струва нищо. То има огромен потенциал, ако бъде стимулирано правилно и стане масово.

Розово фламинго завладя езеро край Бургас (снимки и видео)

От вчера навесите над пет трамвайни и автобусни спирки в австрийската столица са покрити с увивни растения. Те трябва да пазят сянка и да охлаждат. За тази цел специалисти са избрали дивата лоза, която е един от най-използваните видове за т.нар. вертикално озеленяване и не е капризна към почвени условия.

Официално откриване © PID/Christian Fürthner

Стъблата ѝ достигат дължина от 20-30 м., а трилистните им удебелени листа образуват гъста корона. Освен че ще пазят сянка, те ще украсяват допълнително градската среда, тъй като при разлистването си имат пурпурен цвят, през лятото са зелени, а през есента се обагрят в жълто-червено.

Световен шампион изкушава варненци в събота вечер с … черни пици

Засега озеленяването се тества само на пет спирки и една година проектът ще бъде наблюдаван и оценяван. Той се осъществява от общинското транспортното предприятие „Виенски линии“ и рекламната агенция, която поддържа спирките.

© Eurocomm-PR

Озеленяването на една спирка струва 5000 евро, съобщават от Eurocomm-PR за BGtourism.BG. Целта е в бъдеще всички нови спирки да се строят с озеленени навеси.

Хотел на Миконос или Санторини за 60 лева на вечер? Друг път! КЗП вече се занимава с рекламата на Trivago

Сподели публикацията