Slide
Slide

Пламен и Емо обикалят красивата си родина на колелета, запечатват уникалните кадри и ги споделят в социалните мрежи. „Вярваме че съществуват всички предпоставки за изграждането на атрактивно трасе по цялото крайбрежие“, споделят пред BGtourism.BG двамата пътешественици.

Варна. От А до Я ли? Не! Този път ще получите всичко най-интересно „От Б до Я“. Предлагат ни го двама позитивни младежи, които в момента реализират уникален за България, а може би и в света, туристически проект. Със своите колелета обикалят страната от точка до точка, снимат с камера и фотоапарати и споделят в своята страница всички красиви забележителности и преживявания.

Нощуват при познати или при местни хотелиери, собственици на къщи за гости или вили, които ги подкрепят. Казват се Пламен Иванов и Емилиян Николов. Двамата тази събота са във Варна, а следващият голям град, който е по план в колоездания им опознавателен и приключенски тур в България, е Русе – на 23 април.

“От Б до Я” е един проект, който решихме да подхванем с ясната идея да насърчим развитието на един по-устойчив модел на туризъм в България, базиран върху опознаването и събранението на културното ни наследство и природното ни богатство.

След като и двамата се занимаваме със собствени проекти насочени към устойчив вид туризъм, винаги търсихме начин да съчетаем това, което правим с нещо общо, нещо което да ни обедини в нашите мисии и така се роди тази идея“, споделя пред информационна агенция BGtourism.BG Пламен Иванов.

„Причините да се захванем с подобна инициатива са много, но могат да се обобщят накратко по следния начин: – лични: и двамата сме живяли много години в чужбина и имахме желание да опознаем страната си по един по-истински начин, както и нашите сънародници по различните места, които посещаваме, – професионални: за да може да се развиваме по-добре в това по което работим, трябва да имаме един по-близък допир с това, което се случва на терен, да изпитаме това което ние самите промотираме, – колективни: бихме желали чрез това приключение хората да опознаят, през нашите очи, прекрасните и непознати за повечето хора райски кътчета, с които България разполага, както и да покажем колко хубави и гостоприемни хора всъщност сме ние българите“, признава Пламен.

Той посочва, че са решили пътуването да бъде с колело, което е символ на един екологично чист, устойчив, както и здравословен начин на придвижване. Освен това, пътувайки с колело, човек успява да види много по-детайлно какво се случва покрай него, успява да се наслади цялостно на гледката пред него и най-вече да я изпита от първо лице. „Освен това, ни вълнуваше и самата идея за предизвикателство и самоусъвършенстване, както и това да покажем чрез личен пример, че активният начин на живот води до една осъзната и дейна общност“, добави още пътешественикът.

„Впечатленията от началото на самото пътуване, което стартирахме на 1-ви април, смеем да кажем, че надвишават очакванията ни. Навсякъде, където отсядаме хората ни посрещат и изпращат с усмивки, отварят вратите на къщите и сърцата си. Споделят с нас открито това, което ги вълнува, притеснява и радва. Гостоприемството на българите е впечатляващо заради искренния и автентичен начин, по който хората те приемат, без значение състоянието или благополучието, в което се намират. Хората и семейните бизнеси (къщи за гости и.т.н.) от бранша, с които говорим за каузата поради, която правим самата обиколка често ни споделят колко трудно им е да достигат дотуристите и да се борят с по-конкурентно способните големи фирми, както и от сезонната ориентация на работата. Начинът, по който ние разбираме устойчивия туризъм, е именно насърчаването на малкия и среден бизнес, ориентиран на местна основа. Това са хората, които имат най-голяминтерес дадена дестинация да цъфти дългосрочно и тяхното благополучие би донесло много положителен ефект, както и на другите бизнеси, така и на самото населено място. Трябва повече да ги насърчаваме и подкрепяме. От друга страна, проблемът със сезонната работа в туризма е наистина дълбок и търсенето на решение трябва да бъде приоритет. Например, относно Черноморието, вярваме, че то предлага чудесни алтернативи за целогодишни посещения, включвайки културно-исторически забележителности (Несебър, Созопол, Балчик…), винени преживявания (тозирегион се намират близо 30% от лозята за цяла България), минерални извори с лечебни свойства (както например Поморие). Освен природно-културните богатства, защо да не се използва и вече създадената инфраструктура за организирането на конгресен туризъм. Не на последно място, защо не да се насърчи и вело-туризма.

Вярваме, че съществуват всички предпоставки за изграждането на атрактивно трасе по цялото крайбрежие, което дългосрочно би довело много качествени туристи, много от тях и извън летния сезон“, добавя пред BGtourism.BG Пламен.

Посланието, което Пламен и Емо искат да оставят чрез това пътуване и чрез впечатленията, които събират от местата, които посещават е, че в България се случват наистина прекрасни неща, че тук има много хора, на които им пука и че творят положителните дела за общото благо и че трябва наистина да ценим това, което имаме вместо да обръщаме внимание на нещата, които ни липсват. Чрез примера си също искат да насърчат хората да правят повече това, което обичат защото така могат да бъдат най-полезни както на себе си, така ина хората покрай тях, както и да напомнят, че всичко е постижимо, стига да си го поставиш за цел.

Кои са Пламен и Емо?

Пламен Иванов е завършил „Туризъм“, бакалавър и магистър, в чужбина, след което и останал да работи навън. „Винаги съм си мислил за начина, по който бих могъл да се завърна и да допринеса и за развитието на туризма в България, но уви това не се случи до миналата година, когато и стартирах проекта си Insaiders (www.insaiders.com). Става въпрос за еднаплатформа, където свързвам нашите чуждестранни посетители с местни професионалисти от различни сфери (екскурзоводи, планински водачи, кулинари, занаятчии, фолклорнитанцьори, и.т.н.), с идеята да им покажат автентичния облик на нашата страна под формата на преживявания. Това е дългосрочен проект с мисия, който постепенно надграждам с идеи, които да добавят стойност на всички участници, партньори и потребители. Определям се като ентусиазиран пътешественик и любител на предизвикателствата, стремящ се постоянно към себеусъвършенстване и към това да оказвам положителнoвлияние върху средата и хората около мен. Обичам да пътувам и да опознавам различни хора и култури, потапяйки се в местната култура и бит. През свободното си време спортувам активно. Също така обичам да готвя, което ме успокоява в края на деня, а напоследък също активно изучавам и народните танци“, споделя Пламен.

Емилиян Николов: „Винаги се опитвам да бъдя позитивен и готов за нови приключения. Вярвам в това, че развитието на туризма в България тепърва започва. Една от моите лични цели е да обиколя и заснема всяко едно кътче от това невероятно място наречено България. Успешно комбинирах бакалаварската си степен по туризъм с работа в различни хотели в Барселона и Лондон. Обаче в един момент осъзнах, че това, което правя не развива моят потенциал и реших да опита да се развивам професионално в България. В момента развивам сайт за туристическа информация (www.bulgariaguide.net) насочена към чужденци. Това е само първата стъпка и част от идеата ми за развитие на този проект. Неуморимо продължавам да работя над развитието на по-добър туристически сектор в България“.

* От Б до Я – първата и последна буква от БългариЯ

Сподели публикацията