19-годишният Андрей Анастасов от пловдивското село Христо Даново е победителят през първото издание миналата година в състезанието Най-добър млад шофьор на България.
Slide
Slide

София. Съюзът на българските автомобилисти (СБА) стартира второто издание на кампанията „Най-добър млад шофьор на България“. То ще се проведе в периода 20 февруари – 18 май и в него могат да вземат участие всички български шофьори между 18 и 26 години, които имат до 5 години стаж зад волана и нямат нарушения.
„Целта на кампанията е да популяризира темата за пътната безопасност сред младите шофьори, тъй като те са сред най-застрашените от войната по пътищата. По данни на Пътна полиция във всяко трето ПТП в България участва шофьор с до 2 години стаж. Именно затова СБА за втора поредна година стартира кампания за пътна безопасност сред младите шофьори, с която да поощрим онези млади водачи, които познават и спазват правилата за движение по пътищата“ – разказват организаторите.
Кампанията “Най-добър млад шофьор на България” се проведе за първи път през 2018г. В първия кръг – онлайн тест се включиха над 3500 шофьори на възраст между 18 и 26 години. 30-те най-добри от тях, които нямат нарушения на пътя, бяха поканени да се включат във финалния етап. 19-годишният Андрей Анастасов от пловдивското село Христо Даново грабна титлата “Най-добър млад шофьор на България” и спечели чисто нов автомобил за една година.
Първият кръг на състезанието ще се проведе от 20 февруари до 19 април. В този период всеки участник трябва да реши тест в уебсайта на събитието youngdriver.bg. С него организаторите ще проверят теоретичната подготовка на участниците. Въпросите са свързани основно с познаването на правилата за поведение на пътя.
Вторият кръг ще се проведе на 18 май 2019 година в центъра на гр. София под патронажа на Столична община и с подкрепата на Пътна полиция и Български Червен кръст. Там ще бъдат изпитани всички умения на участниците, които трябва да имат в ежедневието си – заобикаляне на препятствия, паркиране, овладяване на автомобила върху мокра или заледена настилка, смяна на гума, поставяне на верига за сняг, оказване на първа помощ на пострадали при ПТП и пр.
Събитието на 18 май е отворено за гости, като за посетителите са предвидени множество атракции, сред които шоу и демонстрации от професионални автомобилни състезатели, игри с награди, възможности да проверят шофьорските си умения и да тестват едни от най-добрите автомобили за годината.
За най-добрия млад шофьор на България тази година е предвидена изкушаваща награда – една година безплатно шофиране на новото Volkswagen Polo, предоставено от представителството на марката в България.

Сподели публикацията