Снимка: Бранислава Бобанац
Slide
Slide

Никозия. Ново напрежение в ескалиращия конфликт край Кипър заради незаконните газови сондажи на Турция внася решението, което правителство на непризнатата Севернокипърска турска република взе – да подготви отварянето на „града-призрак“ Вароша във Фамагуста.

Екип от експерти ще влезе в „Мъртвия град“ Вароша, за да направи цялостен преглед, инвентаризация и оценка на имуществото и инфраструктурата в него, съобщи БНР. В зависимост от резултатите от техническото проучване ще бъдат предприети по-нататъшни действия за възстановяването и отварянето на Вароша за ново заселване.

„Време е да направим осезаема стъпка за Вароша“, заяви вицепремиерът и външен министър Кудрет Йозерсай, обявявайки късно снощи решението.

Правителството на признатата само от Турция Севернокипърска турска република ще координира този процес с Анкара.

Провокативното решение на кипърската турска администрация за „града-призрак“ засилва още повече ескалиращото напрежение заради незаконните газови сондажи на Турция в офшорната зона на Кипър. То бе обявено само часове след заключенията на Съвета по общи въпроси на ЕС за приемане на мерки срещу Анкара.

Вароша е напусната от своите близо 40 000 жители кипърски гърци през август 1974 г. по време на турската инвазия. Оттогава тя е военна зона под контрола на турската армия. Оградена е с телена ограда и влизането в нея е строго забранено.

Две резолюции на Съвета за сигурност на ООН от 1984 г. и 1992 г. заявяват, че Вароша може да бъде заселена отново само от нейните законни собственици – кипърските гърци.

ЕС и Европейският парламент нееднократно призовават Турция да приложи международните документи.

Идея за международна експертна група, която да започне техническо проучване на Вароша с цел нейното възстановяване и връщане на законните ѝ собственици, възникна през 2014 г., в рамките на мирните преговори под егидата на ООН. Тя не бе реализирана, тъй като Турция не разреши в екипа да бъдат включени кипърски гръцки представители.

През 2017 г., след провала на мирната конференция по Кипърския въпрос в Кран Монтана, кипърската турска администрация обяви, че ще разреши на 16 000 бежанци да се завърнат по домовете си, като отвори Вароша под свое управление, което е в нарушение на резолюциите на ООН.

Сподели публикацията