Сандански
Slide
Slide

Сандански. В началото на лятото хотелиери и ресторантьори от Сандански са изправени пред сериозен проблем – липсата на квалифициран персонал. През последните години много от барманите, сервитьорите и готвачите, работещи в курортния града напускат, за да работят сезонно на морето или в чужбина, заради по-високите заплати, съобщи БНТ. Въпреки, че заплатите в бранша в Сандански са от 700 до над 1000 лева, желаещи за работа няма, оплакват се работодатели.

До края на май между 30% и 40% от работниците в сферата на туризма в Сандански ще напуснат работа, по данни на местното сдружение на хотелиерите.

Във всяко второ заведение в центъра на града могат да се видят надписи като тези – търсим бармани, сервитьори или готвачи. За да се справи с липсата на персонал през летните месеци,

Сашо Аджев – собственик на малък семеен хотел, често оставя своята работа и помага на служителите.

Сашо Аджев, хотелиер: Аз съм готвач, мога да покривам двама – трима, съпругата също е готвач и така. Имаме такъв проблем и пак ще имаме, докато се завърнат кадрите от чужбина.

Заради липсата на персонал през последните години се налага практиката през лятото да бъдат назначавани ученици.

Антония Евтимова: Искаме бърза работа, нещо за няколко месеца да си съберем джобни пари, не сме го решили като кариера или нещо по-сериозно.

Учениците обаче могат да работят само с разрешение от Инспекцията по труда и най-много по седем часа на ден, като се забранява да се работи след 22 часа.

Сашо Аджев, хотелиер: Лошото е, че като правим компромиси и взимаме нови хора млади, които не са обучени, правим компромис с услугата, която влияе вече върху клиента.

Решението, според хотелиера, е разкриването на повече паралелки за бармани, сервитьори и готвачи в професионалните училища.

Сподели публикацията