Slide
Slide

За 12-та поредна година известната кула на Донауканал ще превърне фасадата си в арт инсталация. Тази година специално жури е избрало проектът да бъде реализиран от българската художничка Даниела Костова, която живее и работи в Ню Йорк.

Високата 73 метра сграда е известна като седалище на застрахователния концерн Wiener Städtische Versicherungsgruppe. И това лято тя ще привлича погледите на жителите и гостите на австрийската столица с артичен външен вид.


„Опаковането на Ringturm е най-големият и най-зрелищният проект в рамките на нашия ангажимент към изкуството и културата и означава трансграничен диалог. Заедно с Даниела Костова продължаваме впечатляващата ни поредица от опаковане на Ringturm от художници от Централна и Източна Европа“, радва се д-р Гюнтер Гайер, председател на управителния съвет на Wiener Städtischen Versicherungsvereins, главен акционер на Vienna Insurance Group (VIG).


Ringturm е първата висока офис сграда във Виена и е открита през 1955 г. Тя е построена на мястото на разрушена от бомбандировки постройка и до днес се възприема от виенчани като символ на възстановяването на Виена от Втората световна война.

Проектът „Мечти за бъдещето” на Даниела Костова

Художественото произведение с големина 4000 квадратни метра, общо 30 щамповани мрежести ленти с ширина около три метра и дължина до 63 метра носи името „Мечти за бъдещето“ и ще бъде монтирано на Ringturm през следващите седмици. От страната на фасадата, обърната към канала на Дунава, ни гледа малко дете с будни очи. То е в скафандър. На шлема му е кацнал бял гълъб, с разперени крила. Птицата, която може да се види на различни емблеми в космонавтиката, символизира мечтата за летене. Малкото дете открива и проучва света: още преди да проходи, то мечтае. Неговата играчка – въртележка с летящи небесни тела, която може да се види от другата страна на Ringturm, подсказва промяна на перспективата: погледната отдалече, планетата Земя – бъдещият свят на нашите деца – е крехка.

„В художествените си проекти многократно съм анализирала какво означава понятието “безопасна игра” (safe play) в различен културен и социален контекст. Специфичната за мястото презентация на това конкретно произведение добавя ново измерение и смисъл. В този проект ме интересува по-широката перспектива, от която гледаме на бъдещето на нашите деца“, казва Даниела Костова за опаковането на Ringturm 2019.

Рингтурм, Виена, опаковане

Даниела Костова, снимка Ева Давидова

Даниела Костова, родена през 1974 г. в София, е интердисциплинарна художничка. Следвала е в Художествената академия в София (България) и в Rensselear Polytechnic Institute (RPI), Ню Йорк (САЩ). Костова се интересува от сравняването и съпоставянето на различни културни модели и търси техните допирни точки и получените хибридни форми. Работа ѝ е показана в многобройни институции и изложбени формати, като например в Queens Museum of Art в Ню Йорк, в Института за съвременно изкуство в София, в Kunsthalle във Виена, в Centre d’art Contemporain в Женева и в Kunsthalle Fridericianum в Касел. Рецензии на нейните изложби са публикувани в New York Times, Brooklyn Rail, Flash Art International и Art in America. Художничката е получила много стипендии, включително стипендии за пътуване на NYFA, Американска фондация за България и Европейската културна фондация, както и стипендия за ArtsLink Resideny на Celveland Institute of Art в Охайо, а също и награди, по-специално Unlimited Award за българско изкуство през 2011 г. Даниела Костова е съосновател на интердисциплинарния екип Bulgarian Collaborative, директор на кураторския проект на Radiator Gallery, ментор в Имигрантската Арт Програма на New York Foundation of the Arts, както и член на управителния съвет на програмата за обмен CEC ArtsLink.

Художествен ангажимент в Австрия и Европа

Wiener Städtische Versicherungsverein се ангажира с трансграничен културен диалог в допълнение към своята социална ангажираност. Подпомагането на различни художествени проекти в страната и в чужбина, както и подкрепата на млади художници, са централна грижа на основния акционер на VIG. Видим знак за тази философия на подпомагане е опаковането на Ringturm. Наред с известните австрийски художници, по-специално Готфрид Хелнвайн или Арнулф Райнер, от 2012 г. за опаковането на Ringturm се канят и художници от Източна Европа.

Опаковане на Ringturm 2006 – 2019 г.

2019 Даниела Костова „Мечти за бъдещето“ България 

2018 Готфрид Хелнвайн „Видях това“ Австрия

2017 Михаел Милунович „Далновидност“ Сърбия

2016 Иван Екснер „Безгрижен“ Чехия

2015 Таня Деман „Летни радости“ Хърватия

2014 Арнулф Райнер „Воалът на Агнес“ Австрия

2013 Дорота Садовска „Привързаност“ Словакия

2012 Ласло Фехер „Общество“ Унгария

2011 Ксения Хаузнер „Семейно чувство“ Австрия

2008 Хуберт Шмаликс „Кула в цветове“ Австрия

2007 Роберт Хамерщил „Кулата на живота“ Австрия

2006 Кристиан Лудвиг Атерзее „Дон Жуан“ Австрия

Wiener Städtische Versicherungsverein е основен акционер на Vienna Insurance Group (VIG) и подкрепя концерна във всички актуални и социални въпроси. При това се обръща изключително внимание на трансграничния културен обмен, който създава място и свобода за културно развитие. Дейностите на социално активните организации, особено в страните от Централна и Източна Европа, в които оперира Vienna Insurance Group, са специално подпомагани в рамките на сътрудничества и инициативи.

Сподели публикацията